Binbir Derde Deva: Hurma ve Faydaları
Hurma, özel bir palmiye ağacının meyvesi olup, kuru ve sıcak iklimlerde yetişir. Ham hali açık renkte, olgunlaşmış hali ise kahverengidir. Kayısı, şeftali ve badem ile aynı aileye mensuptur. İnsanoğlunun en eski besin kaynaklarından biri olduğu düşünülmektedir. Nitekim arkeolojik çalışmalar, M.Ö. 6.000 yılında dahi hurmanın bir gıda olarak tüketildiğini göstermektedir. En çok Orta Doğu’da yetiştirilen hurma, özellikle Ramazan aylarında tüketilir ve sünnet gereği, oruç açmak için kullanılır. Oysa çok sayıda faydası olduğu için, yılın her mevsiminde tüketilmesi gerekir. Hurmanın sahip olduğu özellikleri ve insan sağlığına faydalarını şöyle belirtmek mümkündür:
Enerji 282 kalori Kalsiyum 39 mg
Şeker 63 g Demir 1.02 mg
Diyet Lifi 8 gr Magnezyum 43 mg
Protein 2.45 gr Potasyum 656 mg
A Vitamini 10 IU Sodyum 2 mg
C Vitamini 0,4 mg Çinko 0.29 mg
E Vitamini 0.05 mg
K vitamini 2,7 mcg (microgram)
- Hurma, antioksidanlar ile dolu bir meyvedir. Antioksidanlar damar tıkanıklığı riskinin azalması ve yaşlanma etkilerinin yavaşlatılması bakımından büyük öneme sahiptir. Üstelik diğer meyvelerin aksine, soğukta muhafaza edildiği takdirde, antioksidanlarının yoğunluğu azalmaz, artar. Bu nedenle Uğur derin dondurucunuzda çok uzun bir süre boyunca saklayıp, daha da faydalı hale gelmiş şekilde tüketmeniz mümkündür.
- Potasyum açısından son derece zengindir. Aynı nedenle, hamilelere tavsiye edilmektedir. Bebeğin gelişimi açısından faydalı olur ve lohusalık dönemi boyunca kadını hastalıklara karşı korur.
- Glisemi endeksi düşük olduğundan, şeker hastaları tarafından tüketilmeye uygun bir meyvedir.
- Her gün 15 adet hurma yiyerek, yetişkin bir insanın günlük demir ihtiyacını karşılaması mümkündür. Bu bakımdan kan yapıcı bir özelliği vardır ve anemi hastaları için faydalıdır.
- Mide astarında koruyucu bir örtü oluşturur, ülser rahatsızlığı olanlar için son derece uygundur.
- Çekirdeklerinde gentamisin adında bir antibiyotik türü mevcuttur, böbrek hastalıklarını engeller ve tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Lifli bir yiyecektir, bu nedenle kabızlık sorununa karşı doğal bir çözümdür.
- Her bir hurma, 15,6 mg beta karoten içerir. Bu madde, yeni sinir ağlarının gelişimini sağlar ve uzun dönemli hafızayı kuvvetlendirir.
Hurma Besin Değerleri
Her 100 gram hurmada;Enerji 282 kalori Kalsiyum 39 mg
Şeker 63 g Demir 1.02 mg
Diyet Lifi 8 gr Magnezyum 43 mg
Protein 2.45 gr Potasyum 656 mg
A Vitamini 10 IU Sodyum 2 mg
C Vitamini 0,4 mg Çinko 0.29 mg
E Vitamini 0.05 mg
K vitamini 2,7 mcg (microgram)