Çerez Çeşitleri Nelerdir?

Çerez çeşitleri dünyası oldukça geniştir ve bizim için lezzet evreninde bir sürü farklı kapı açar. Soframızdan eksik etmediğimiz bu atıştırmalıklar hepimiz için vazgeçilmezdir diyebiliriz. Bütün çerez çeşitleri kendilerine özgü tatlarıyla bizi farklı lezzet yolculuklarına çıkarırlar. Bu keyifli yolculuğa ailemizle, arkadaşlarımızla, tek başımıza, sevdiklerimizle çıkarken eşlikçilerimizi biraz daha yakından tanıyalım.

 

Kaç Farklı Çerez Çeşidi Vardır?

Günün her anına eşlik eden pek çok çerez çeşitleri bulunmaktadır. Farklı lezzetleri ve farklı yapılarıyla akşam çayın yanına, gün içindeki öğünlere ve keyifli sohbetlere çerez çeşitleri eşlik eder. Ay çekirdeği, Antep fıstığı, kaju, kunar, yer fıstığı, leblebi gibi kuruyemişler, sıkça tüketilen çeşitler arasındadır. 

 

Ay çekirdeği çeşitleri, sohbetlerimizin vazgeçilmezi, heyecanlı bir filme eşlik eden kuruyemişlerden biridir. Arkadaşlarımıza, sevdiklerimize ikram ettiğimiz çerez tabaklarının en sevilen çeşitlerindendir. Salamura ay çekirdeği, geleneksel tadıyla bizleri samimi sohbetlerin içine çeker. Ay çekirdeği ailesinin bir diğer üyesi ise tuzsuz dakota ay çekirdeğidir. Pijamalı olarak da isimlendirilen tuzsuz dakota ay çekirdeği, tuzsuz çekirdek çeşitleri tercih edenlerin göz bebeğidir.

 

Antep fıstığı, Gaziantep’in topraklarında yetiştirilip sofralarımıza gelen çerez dünyasının en lezzetli üyelerinden birisidir. Karışık çerez tabaklarının da içinde bulunan Antep fıstığının kabuklarını ayıklayıp yemek ayrıca bir keyiftir. Antep fıstığını doğrudan tüketmek isteyenler için ise kavrulmuş Antep fıstık içi de bulunmaktadır. Şerbetli tatlıların üzerinde ya da tatlıların içinde kullanılabilen Antep fıstığı, kullanıldığı her şeyin lezzetine lezzet katar. Özellikle yakın dönemlerde çikolatalı tatlıların da içinde Antep fıstığını sıkça tercih edilmektedir.

 

Kunar, çerez deyince belki de ilk olarak aklımıza gelmeyecek olan fakat çerez tabağımızdan eksik etmeyeceğimiz çerez çeşitleri arasında yer alır. Biraz daha bilindik bir ismiyle hitap edecek olursak çam fıstığı; yemeklerde, kuruyemiş tabaklarında kullanımı ile sıkça tercih edilen, yemesi de oldukça lezzetli, tadı kendine özgü çerez çeşitleri içindedir.

 

Badem, çerez çeşitleri içerisinde farklı türlere sahip kuruyemişlerden biridir. Kavrulmuş badem, çiğ badem, kabuklu badem, tuzlu badem gibi çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Bütün bu badem çeşitleri çerez tabaklarımızı çeşitlendirir. Badem, yemeklerin içlerinde, tatlılarda lezzeti bütünleştirici gücüyle oldukça tercih edilen çerez çeşitleri arasında yer alır.

 

Kaju, çerez tabaklarımıza ulaşana kadar, uzun yolculuktan geçen bir kuruyemiştir. Yetişebilmesi için ekvatoral iklim şartları gerekli olan kaju meyvesi, ağaçlardan toplanır ve her meyveden sadece bir adet kaju fıstığı çıkar. Yolculuğunu tamamlayan kaju, lezzeti ile bizleri büyülemek üzere üç çeşidiyle karşımıza çıkar. Kabuklu kaju, kavrulmuş tuzlu kaju ve çiğ kaju. Her türlü haliyle karışık çerez tabaklarında gözlerimizin üzerinde olduğu kaju, en çok sevilen çerez çeşitleri arasındadır.

 

Fındık, çoğunlukla ülkemizin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir kuruyemiş türüdür. Fındık, geleneksel lezzetiyle nesillerdir bizlere eşlik eden, her zaman tercih ettiğimiz bir çeşittir. Çerez tabaklarının ev sahibi olan fındık, kavrulmuş sade ya da tuzlu fındık içiyle ve çiğ fındık içi seçenekleriyle çerez çeşitleri arasından bizlere göz kırpar.

 

Ceviz, yıllardır annelerimizin bize yememiz için sunduğu çerez çeşitleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Annelerimizin tabii ki bir bildiği vardır. Meyvelerin yanında, tatlıların içinde, içeceklerin içinde hepimizin bildiği o kendine has tadıyla bizlere çerez çeşitleri içerisindeki cevizin lezzet yolcuğunun güzelliğini yaşatır. Ağaçtan toplanıp kabuklarından ayrılan ceviz içi çerez tabağında ona özel olarak ayrılmış bölümdeki yerini alır.

 

Yer fıstığı da fındık gibi çerez tabaklarının en sevilen üyelerinden biridir. Geleneksel tadıyla birçok yiyeceğin ve içeceğin daimi eşlikçisi olan yer fıstığı, her zaman tabağımızda olmasını istediğimiz tanıdık çerez çeşitleri ailesindendir. Tuzlu, tuzsuz, kabuklu, kabuksuz, soslu, ballı gibi seçenekleriyle bizleri her daim mutlu etmeyi başarır.

 

Leblebi, yıllardır bizlere eşlik eden çerez çeşitleri arasındadır. Belki leblebi denince hepimizin aklında farklı bir çeşit leblebi canlanır ve her birinin lezzeti hepimizin damaklarında kalmıştır. Bu tadı damağımızda kalan lezzet herkes için farklı bir tadı işaret eder. Sarı leblebi, beyaz çıtır leblebi, ballı, şekerli leblebi, çıtır cips leblebi, soyalı leblebi… Hepsinin yeri hepimizde ayrıdır. Farklı zamanlarda farklı tatların her zaman eşlikçileri olmuşlardır.

 

Çerez Çeşitleri Neden Tercih Edilir?

Çerez çeşitleri, günlük yaşantımızda en çok tükettiğimiz lezzetlerdendir. Akşam üstü biraz acıktığımızda, bir şeyler yemek istediğimizde ilk aklımıza gelen atıştırmalıklar çerez çeşitleri olur. Mutfağa gidip ne yiyebiliriz diye düşünürken bizleri güvenli ve lezzetli bir seçenek olarak orada bekliyordur. Birkaç adet ceviz, fındık, kaju, leblebi gibi çeşitler, tam da aradığımız doygunluğu bizlere sağlayacaktır.

 

Film izlerken heyecanımıza lezzet katan çerez çeşitleri en büyük eşlikçilerimizdir. Akşam evde otururken belki ailenizle, arkadaşlarınızla televizyon izlerken kuruyemiş tabağı hazırlamak, aklımıza ilk gelen şeylerden biridir. Çerez çeşitleri açılan filmle beraber gelir. Bir kase yer fıstığı, açtığımız filmin ya da televizyonda izlediğimiz dizinin akışına mükemmel bir uyum sağlar.

 

Arkadaşlarımızla keyifli bir sohbetin ortasındayken, konumuzun tadına tat katan çerez çeşitleri muhabbetimizi pekiştirir. Salamura ay çekirdeği, en keyifli muhabbetlere ortak olan kuruyemiş çeşitlerindendir.

 


Evimize bir misafir geldiğinde çerez çeşitleri aklımıza ilk gelen ikramlardan birisidir. Pratik atıştırmalıklar arasında yer alan kuruyemişler, farklı lezzetleri ile de misafir sofralarında keyifle tüketilir.

Atıştırmalık haricinde yemeklerde de sıkça tercih edilen kuruyemiş çeşitleri, Türk mutfağının kendine özgü lezzetlere ulaşmasını sağlayan detaylardandır. Pilava ekleyeceğimiz kunar, sebzelerimizin üzerine serpeceğimiz fındık, salatalara ekleyebileceğimiz ceviz, şerbetli tatlımızın ortasına yerleştireceğimiz badem yemeklerimize ayrı lezzet katan kuruyemişlerdir.