Coğrafi İşaretli Ürün; Denizli Leblebisi

Gıda ürünlerinin, yetişmesi için doğal ikliminin karşılandığı veya coğrafya kültürünün o gıda konusunda uzmanlığı ürün kalitesi için önemlidir. Ürün yetişirken en çok dikkat ettiğimiz konular arasında başta menşei bilgisi gelir.

Leblebi nerede yetişir? Leblebi ile meşhur ilimiz hangisidir gibi soruların cevabı bizlerin tüketim alışkanlıklarını belirlemektedir. Geleneksel olarak en çok tükettiğimiz kuruyemişlerin arasında olan Leblebinin, yoğun üretildiği bölgelerden bir tanesi de Denizli’dir. Ülkemizdeki leblebi pazarının büyük çoğunluğunu oluşturan Denizli Leblebisi, Serinhisar ilçesinde üretilmektedir.

Leblebinin Faydaları nelerdir?
Leblebi içerisinde bulundurduğu B6, C vitaminleri, Lif ve potasyum sayesinde sağlık için faydalı etkilere sahiptir. Lifli yapısından doğan tokluk hissini arttırıcı etkisi sayesinde, diyetlerin de vazgeçilmez besinleri arasındadır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin en çok tercih ettiği gıdalar arasında Leblebi de bulunmaktadır.

Leblebi Kaç Kalori?

Bir avuç leblebinin 30 kalori olduğu düşünülmektedir.

Leblebi Çeşitleri nelerdir?

Sarı Leblebi: Sarı leblebi, leblebi türleri arasında akıllara ilk gelen leblebi türüdür. Sarı Leblebi, çifte kavrulmuş leblebi olarak da bilinmektedir.

Beyaz Leblebi: Leblebi çeşitleri arasında en popüler olan bir diğer leblebi çeşidi ise Beyaz Leblebidir. Boyut olarak sarı leblebiden biraz daha küçüktür.

Tuzlu Sarı Leblebi: Klasik Sarı leblebiye göre daha tuzlu leblebi çeşididir. Tuz ile kavrulan leblebi, kuruyemiş severler tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Renkli Leblebi Şekeri: Leblebi şekerleri içerisinde, tatlı severler için en çok tercih edilen renkli leblebi şekeridir. Normal leblebinin, Hindistan cevizi ve sütlü çikolata ile kaplanmış hali olan leblebi şekeri, çocuklar için vazgeçilmez kuruyemişler arasındadır.

Ballı Susamlı Leblebi: Tatlı severler için vazgeçilmez leblebi çeşitlerinden bir tanesi olan Ballı Susamlı leblebi, tatlı öğesi olarak içerdiği bal ve susam sayesinde besleyiciliği de oldukça yüksektir.

Leblebi, Anadolu kültürü üzerinden Dünya mutfağına yayılan kültürel mirastır. 17. yy’da İstanbul’da ilk leblebi dükkanlarının açılması ile yaygınlaşan kültür, günümüze birçok çeşit leblebi ile taşınmıştır.