Coğrafi İşaretli Ürün; Antep Fıstığı
Türkiye’nin en çok ürettiği kuruyemişler arasında olan Antep Fıstığı, aynı zamanda ihracatın da temelini oluşturmakta. Sektörün en çok tercih edilen ürünü, lezzetini de adını da Gaziantep ilinin verimli topraklarından almaktadır.
Antep Fıstığı, Dünya’nın birçok yerinde yetişebilmektedir. Dünya’da en çok Antep Fıstığı yetiştiren bölge Ortadoğu’dur. Günümüzün vazgeçilmezi olan Antep Fıstığı, tazeliğin ve lezzetin güvencesi olan Ufresh markasında artık tescilli ürünler arasındadır.
Coğrafi İşaretli Ürün nedir?
Türk Marka ve Patent kurumu tarafından verilen tescil, menşei bilgisini tescillemektedir. Yöresel ürünlerin, kalite ve yetiştiği bölgeyi tescilleyen bu ürün tüketiciye güvence sunmaktadır. Ufresh Antep Fıstığı, sizlere ülkemizin verimli topraklarında yetişen, eşsiz lezzeti sunmaktadır.
Antep Fıstığı Nasıl Yetiştirilir?
Antep Fıstığı ağacı, Türkiye’de en çok Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa bölgelerinde yetişmektedir. Fıstık Ağacı, sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilmektedir. Türkiye’de diğer ülkelerde yetişen Antep Fıstıklarına göre daha yüksek yağ oranına sahip ürün yetişmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki Antep Fıstığı lezzet olarak diğer ülkelerden daha lezzetli bulunmaktadır. Bu yüzden ülkemizin en çok ihracat gerçekleştirdiği kuruyemişlerin başında Antep Fıstığı gelir.
Antep Fıstığı Hangi Mevsimde Yetişir?
Antep Fıstığının hasat zamanı, uzun emek gerektiren bir süreçtir. Bir Fıstık ağacı, ekildikten 10-15 yıl sonra hasat vermeye başlar. Bir yıl ürün veren Fıstık Ağacı, ertesi yıl ürün vermez. Bu nedenle Fıstık ağaçlarının hasatları iki yılda bir gerçekleşir.