Kuru İncir Mi Yaş İncir Mi?

İncir tüketimi ülkemizde oldukça yaygındır. Kuru incir ve yaş incir olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. İncir meyvesi, hasat zamanlarında sık tüketilmektedir. Kuru incir ise yılın her zamanı ve günün her anı keyifle tüketilen bir kuru meyvedir. Severek tüketilen incir çeşitleri, kültürümüzün vazgeçilmez ürünlerinden biridir.

 

Yaş İncir Nedir, Yaş İncir Çeşitleri Nedir?

İncir, dutgiller familyasının bir üyesidir. Tarihi çok eskilere dayanan incir ağacı,  100 yıla kadar yaşayabilmektedir. İncir ağaçları 7 metre ile 10 metre arası yüksekliğe kadar büyüyebilen ağaç türleridir.

 

Yaş incir çeşitleri yaklaşık 800 türe sahiptir. Bardakçı inciri, Sultan Selim inciri, morgüz inciri, kavak inciri gibi çeşitler, ülkemizde yetişen incir çeşitleridir. Aydın inciri, Türkiye’de en çok yetişen yaş incir türüdür. Kuru incir yapımında da kullanılan Aydın inciri, sarı incir olarak da bilinmektedir. Kuru incir yapımında tercih edilen bir diğer incir ise Sarı Zeybek inciridir. İzmir ve Aydın bölgelerinde yetişen incir türleri ile yapılan kuru incir çeşitleri de günlük tüketimlerde ve mutfaklarda tercih edilen kuru meyve çeşitleridir.

 

Yaş İncir ve Kuru İncir Tüketimi

Ülkemiz incir üretimi bakımından dünyada ilk sırada yer almaktadır. Özellikle İzmir ve Aydın bölgelerinde incir yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Sofralık olarak tüketilen yaş incir, tatlılarda ve pastalarda da kullanılmaktadır. Reçel yapımında da kullanılan incir, severek tüketilen meyveler arasında yer almaktadır.

 

İncir, kuru incir ve yaş incir olarak tüketilen bir meyvedir. Yazın yaş incir olarak tüketimi oldukça yaygındır. Severek tüketilen yaz meyvelerinden biri olan incir çeşitleri, mutfakta tatlı yapımında da sıkça tercih edilir.

 

Günlük tüketim oranı oldukça yüksek olan kuru incir, 7’den 70’e herkesin severek tükettiği kuru meyve çeşitleri arasında yer almaktadır. Farklı incir çeşitleri ile yapılan kuru incir çeşitleri, günlük tüketimde tercih edilen kuru meyve çeşitlerinden biridir.

 

İncirin Faydaları Nelerdir?

İncir besin değerleri olarak; sodyum, magnezyum, potasyum içermektedir. Vitamin olarak; B6, K, A, B ve C vitaminlerini barındırır. Yaş incir kalori olarak 48kcal değere sahiptir. %93 karbonhidrat, %4 protein ve %4 yağ içermektedir. Kuru incir kalori olarak 50kcal değere sahiptir. %92 karbonhidrat, %5 protein ve %3 yağ içermektedir.

 

Ülkemizde Yaş İncir Yetiştiriciliği

İncir ağacı zenginliği bakımından dünyada ilk sırada yer alan Türkiye, incir çeşitliliği açısından da oldukça zengin bir ülkedir. Ağırlıklı olarak Ege bölgesinde incir ağacı çeşitleri, gıda sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Türkiye’de incir yetiştiriciliği yaklaşık %80 oranında Aydın ilimizde gerçekleştirilmektedir. İncir ağacı yetiştiriciliği için öncelikli gereken koşul, uygun iklim şartlarının sağlanmasıdır. İncir ağacı, sıcak mevsimi seven bir meyve türüdür. Fazla yağışlara dayanıklı olmayan incir çeşitleri, yüksek sıcaklarda kolayca yetişebilmektedir. Ülkemizde de bu iklim koşullarını sağlayan en elverişli ilimiz Aydın’dır. İhracat alanında da listede ilk sırada yer alan Aydın ilimizin incirleri, Türkiye’de ve dünyada en sevilen incir çeşitleri arasında yer almaktadır.

 

İncir ağacı bakımında budama da oldukça önemlidir. Ağaç budanırken ağaç tacının ortası açık kalmamalıdır. Açık kalan orta taç, güneşten dolayı yanmaya maruz kalır. Bu nedenle yaş incir ağacı budanırken orta taç kısmının korunması oldukça önemlidir.

 

Başlıca İncir Türleri Nelerdir?

Ülkemiz, incir yetiştiriciliği açısından oldukça zengindir. Yaş incir olarak sofralık tüketimin yanı sıra kuru incir olarak da incir tüketimi oldukça fazladır. Yaş incir ve kuru incir yapımında kullanılan başlıca incir çeşitleri; Bursa siyahı, yeşilgüz, dağ inciri, morgüz, göklop ve bardacık, incirleridir.

 

Kuru incir ve yaş incir olarak sıkça tüketilen bardacık inciri; uzun saplıdır, incir içindeki bal oranı yüksektir, kabuğu ince ve içi dolgundur. Kuru incir yapımında incir kabuğunun ince olması, tercih edilen yapısal özelliklerden biridir. Bardacık inciri, sadece İzmir ve Aydın bölgelerinde yetişen ve üretimi zor olan bir incir türüdür.

 

Kuru incir yapımında da tercih edilen bir diğer incir türü dağ inciridir. Dağ inciri; sarı renklidir, kabuğu bardacık incirine göre biraz daha kalındır, dengeli bir bal oranına sahiptir. Aydın bölgesinde en sık yetişen incir çeşitlerinden biri olan dağ inciri, kuru incir yapımında da kullanılan incirlerdendir.

 

Türkiye’den Dünyaya İncir İhracatı

İncir yetiştiriciliğinde dünyada ilk sırada yer alan ülkemiz, incir meyvesi ihracatında da ilk sıralarda bulunmaktadır. Türkiye’den incir ihracatı yapılan başlıca ülkeler; İngiltere, Brezilya, Amerika, İsveç, Mısır ve Belçika’dır. Kuru incir ihracatı açısından da Türkiye, ilk sıralarda yer almaktadır. Kurutmalık incir yapımında tercih edilen incir çeşitleri ile, yılın hasat zamanlarından sonra incir kurutma işlemlerine başlanmaktadır.

İncir ihracatı alanında dünyada ilk sırada yer alan Türkiye, incir üretiminde Aydın ile bilinmektedir. Elverişli iklim koşulları ve verimli toprakları sayesinde Aydın ilimiz, dünyada incir ihracatı listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Ufresh markası olarak biz de Aydın’daki üretim tesisimizde, dalından toplanan taze incirleri sizlerle buluşturuyoruz.