En Çok Tüketilen Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Lokum, Türk geleneğinin bilinen en güzel tatlılarından bir tanesidir. Türk kültürü denince akla ilk gelenlerden olan lokum, Türklerin hayatının her anında bulunmaktadır. Misafir ağırlamadan, kız istemelere kadar, yüzyıllardan beri süre gelen tadıyla keyifli sohbetlerinize eşlik ediyor.
Lokum Nedir?
Türk kültürünün lezzetli tatlarının, yurt dışında da çok bilinmesini sağlayan ve “Turkish Delight” olarak akıllarda yer etmiş olan lokum, Türklere özgü bir damak tadı ile keyifli sohbetlerimize eşlik etmektedir. Hem Türklerin hem de turistlerin akın akın gittiği Kapalı Çarşı’da ün salmış olan bu geleneksel tatlı, özel günlerde öncelikli olarak tercih edilen lezzetler arasındadır.
Çeşit açısından çok zengin olan lokum, uyandırdığı farklı tatlar ile herkesin damak tadına uymaktadır. Kuruyemişlerin, çiçeklerin veya farklı besinler ile sıra dışı tatlara imza atabilen lokum, lezzet yelpazesinin genişliğini çikolatalı lokum, Hindistan cevizli çikolatalı sultan lokum gibi sayılabilecek birçok çeşitle, sonu gelmeyen birbirinden farklı ikramlar yaratma özelliğini taşımakta.
Dolgun yapısıyla, tatlı ihtiyacınızı sonuna kadar karşılayabilen bu enfes lokumlar, ara öğünlerinize misafir oluyor. Osmanlı zamanından beri var olan lokum ve çeşitleri, bugün olduğu gibi Osmanlı döneminde de çok meşhur bir tatlı olarak yer almaktaydı.
Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Dünyaca meşhur olan lokumun birçok farklı tada sahip olan çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitliliği sağlayan etkenler ise lokumların kuruyemiş veya daha farklı besinlerle harmanlanıp, ortaya yaratıcı tatların çıkmasını sağlamasıdır.
Damak tadı fark etmeksizin, hemen hemen herkesin sevebileceği bir lokum çeşidi bulunmaktadır. Bu sayede çoğu ikram türünün yanına gidebilecek farklı lokum çeşitleri bulunmaktadır.
Genel olarak bilinen lokum çeşitleri şunlardır:
- Kuş lokumu,
- Fındık parçacıklı çikolatalı lokum
- Kadayıflı çikolatalı lokum,
- Antep fıstıklı çikolatalı lokum,
- Gül yapraklı lokum,
- Çikolatalı lokum,
- Hindistan cevizli çikolatalı sultan lokumu gibi çeşitler Türk halkı arasında oldukça sevilip, tercih edilmektedir.
Öte yandan Osmanlı zamanından günümüze kadar namı gelmiş olan lokum çeşitleri de bulunmaktadır.
Sultanlara Layik Olan: Sultan Lokumu
Sultan lokumu, Osmanlı zamanından bu yana süre gelmiş olan bir lezzettir. Antep fıstıklı sultan lokumu, döneminde hanedanın damak tadına uygun bulunmuş bir lokum çeşidi olmakla birlikte, özellikle hanedanın tatlı tüketiminde önemli bir rol oynamıştır.
Sultana yapılan önemli ziyaretlerde, dini törenlerde, ulusal bayramlarda ve hanedan için önem arz eden günlerde sıklıkla tercih edilmekteydi. Bu lokum çeşidinin sultan lokumu olarak da anılmasının sebebi de budur. Genel olarak Osmanlı’ya özgü olan şerbetlerin yanında tüketilen Hindistan cevizli çikolatalı sultan lokumu, sarayın usta aşçıları tarafından yapılmaktaydı.
Aynı zamanda sultan lokumunun Hindistan cevizli çikolatalı, Hindistan cevizli fındık kremalı, Antep fıstıklı sütlü, kadayıflı çifte kavrulmuş Antep fıstıklı ve Antep fıstıklı saray lokumu olarak çeşitleri bulunmaktadır.
Kuş Lokumu
Özellikle de çocukların en çok sevdiği lokum türlerinden biri olan meyveli kuş lokumu, sahip olduğu farklı renkler sayesinde ilgi çekiciliğini artırmaktadır. Genellikle küçük boyutu sayesinde ikramların yanında tüketimi oldukça fazladır.
Ayıca çay ve kahve içerken oldukça hoş bir tat bırakan meyveli kuş lokumu, çok yense bile ağızda hafif bir tat bırakmaktadır. Bayram ve özel günlerde ikram çeşitliliği yaratmak adına birebirdir.
Lokumun Besin Değerleri ve Kalorileri
Lokumun içerdiği besinlerinin çeşit çeşit olabilmesinden dolayı besin değerleri ve kalorileri farklı oranlarda bulunmaktadır. Kısaca bahsedilecek olursa sade bir lokumda ortalama olarak 32, fıstıklı lokumda 63 kalori, güllü lokumda 33 çikolatalı lokumda 50, fındıklı lokumda ise 38 kalori bulunmaktadır.
Kuruyemişlerin ve diğer besinleri sahip olduğu farklı besin değerleri sayesinde, sahip olunan vitaminler veya diğer besin değerlerinin oranları farklılık göstermektedir.