Fındık Nedir, Nerede ve Nasıl Yetişir?
Tatlılarda, yemeklerde ve hatta kahve ve çeşitlerinde hiç tereddüt etmeden sıkça, bolca kullandığımız fındık çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sadece sayılan ürünlerde değil, çikolata ile kullanılarak bir bütün oluşturmayı, toplumun zihninde ve damağında yer etmeyi başarmıştır. Kullanıldığı her alana güzellik veren bu süper kahramanın ülkemiz için ekonomide büyük bir önemi vardır.
Fındık sözcüğü, Antik Çağ dönemi içerisinde Karadeniz’in eski bir adı olan Pont Exinus’dan türetilmiş olan pontik sözcüğünden meydana gelmiştir.
Ayrıca fındık, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olduğu kadar çinko bakımından da zengindir. Bu zenginliğinin yanı sıra içerisinde E vitamini, protein ve Omega 3 bulunmaktadır.
Fındık Nerede Yetişir?
Fındığın anavatanı hakkında birbirinden farklı birçok görüş bildirilmiştir. Bunlardan biri ise Çin yazılı kaynaklarında M.Ö 2838 yıllarında Çin’de yetiştiriciliğinin yapıldığı ve fındığın Tanrı’nın insanlara verdiği beş kutsal meyveden biri olduğudur. Fakat anavatan açısından ne kadar farklı yerlerde anılsa da dünyanın en lezzetli fındıklarının Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirildiği tüm dünya milletleri tarafından bilinmektedir. Türkiye’nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık, Ankara Üniversitesine göre Kayıngiller ve Huşgiller Familyasında çeşitlendirilmektedir. Türkiye’de bolca yağış alan, nemli olan her bölgede yetişebilmektedir. Geçmiş zamanlarda Marmara bölgesinde yetiştirilse de artık o bölgede üretimi yapılmamaktadır. Fındığın lezzeti açısından killi toprakta yetişmesi önemlidir. Killi toprakta yetişen fındıklar, kum ve kilin içerisinde yetişenlere oranlara daha tombul bir görünüme sahip olmaktadır. Fındık, soğuk bölgelerin güneye bakan yamaçlarında yetiştirilir. Dikim için ise en verimli zaman sonbahardır. Eğer ki üretimin yapılacağı yerde kışlar sert soğuk geçiyorsa ilkbahar ayları tercih edilebilir.
Fındık Nasıl Tüketilmelidir?
Sofralarımızdan, tatlılarımızdan, içeceklerimizden eksik etmediğimiz fındığın birçok tüketim alanı vardır. Kabuklu, kabuksuz, çiğ ve kavrulmuş olarak kullanabilir. Ayrıca son zamanlarda fındık yağının da kullanım alanı bir hayli artmıştır. Arzuya göre ve alana göre çeşitlilik gösteren fındık ve çeşitleri her halükârda eşsiz bir lezzet sunmaktadır.
Fındık Nasıl Kavrulur?
Fındıklarınızı kabuksuz kavurmak için öncelikli işlem kabuklarını kırmak, kabuklarından ayırmaktır. Kırma işlemini dilerseniz sert bir nesne ile vurarak dilerseniz de fındık kırmak için yapılan aparatlarla gerçekleştirebilirsiniz. Fındık kavurma işleminin iki farklı yöntemi bulunuyor. Birinci yöntemimiz tavada diğeri ise fırında kavurmadır. Tavada kavurulması için öncelikle tabanı kalın olan bir tava seçilmeli ve tava ısıtılarak başlanmalıdır. Isınan tavaya aktarılan fındıklar çok sık karıştırılmamak şartı ile ateşte üzeri kahve veya siyah renk alana kadar aralıklarla karıştırılmalı. Renk aldığı görülünce ocak üzerinden alınarak bir bezin üzerine aktarılmalıdır. Beze aktarılan fındıkların üzerine sürtülen bez ile kabukları kolayca birbirinden ayrılır. Fındığı fırında kavurmak için ise öncelikle fırını 170 derecede ısıttıktan sonra fırın tepsisine yayılan fındıklar fırına verilir. Beş dakika aralıklarla fırından alınıp, spatula yardımıyla karıştırılarak geri fırına verilir. 15-20 dakika sonrasında fındıklar kavrulmuş şekilde hazır olur. Asıl akıllarda yer alan önemli soru ise fındığın kabuklu mu yoksa kabuksuz mu kavrulacağıdır. Fındık kabuklu da kavrulabilmektedir. Hatta kabuklu kavrulan fındığın kokusu daha çok yayılacak, etrafınızda ve evinizde daha hoş bir kokuyla kendini gösterecektir. Kabuğu ile birlikte kavurmak istediğiniz fındığın kabuklarını kırmadan hafif çatlaklar yaratarak 180 derecelik fırında yine beş dakikalık aralıklarla 20-25 dakika boyunca kavurabilirsiniz. Nem almayacak şekilde muhafaza ettikten sonra istediğiniz şekilde kullanabilir, sunumunu yapabilirsiniz.
Fındık Kaç Kaloridir?
Tüketimi bu kadar fazla olan ve tüketim alanı olarak geniş bir yelpazeye sahip olan fındığın kaç kalori olduğu da bir hayli merak edilmektedir. Ortalama bir avuç kavrulmuş fındık 263 kcal, bir avuç çiğ fındık 136 kcaldir.