Herkesin Severek Tükettiği Kaju Hakkında 4 Bilgi
Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan kaju, herkesin severek tükettiği bir çerez türüdür. Son yıllarda popülerliğini artıran kaju, çerez çeşitleri arasında da hızla yerini almıştır. Akşam çayın yanında, öğlen yemek sonrasında ya da ara öğünlerde kaju, keyifle tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Çiğ kaju ve kavrulmuş tuzlu kaju olarak iki çeşidi bulunan kaju, keyifle tüketilen çerez çeşitleri arasındadır.
Her iklimde yetişemeyen kaju, verimli olabilmesi için belirli koşullar isteyen bir bitkidir. Bu nedenle kaju fiyatları da diğer kuruyemiş çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Ek olarak her bir kaju elmasından bir adet kaju fıstığı elde edilmektedir. Bu durum da kaju fiyatları etkenleri arasındadır. Kaju fıstığı, kaju elmalarının toplanmasıyla elde edilir. Toplanan kaju elmalarından çekirdekler ayrılır. Dış kabuk da çıkarılarak kaju, tüketilebilir hale gelir.
1- Kaju Nedir?
Kaju sakız ağacıgiller familyasında yer alan bir bitkidir. Ağırlıklı olarak Ekvator çevresinde yetişen kaju, Portekizliler tarafından dünyaya duyurulmuştur. Kaju fıstığı, tropikal iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Kaju, her iklim koşulunda yetişemeyen bir bitkidir. Kaju fıstığı kadar değerli olan bir diğer şey de kaju meyvesidir. Kaju meyvesinin en sık tüketildiği ülkelerden biri Güney Amerika’dır. Kaju meyvesi, Brezilya ve Hindistan ülkelerinde yemeklerde ve tatlılarda sıkça yer almaktadır.
2- Kajunun Keşfi
Kaju ağacının keşfi, 16. Yüzyıl başlarına uzanmaktadır. Portekizlilerin Brezilya’yı istila etmesi ile keşfedilen kaju ağacı, kısa sürede sevilerek tüketilen bir atıştırmalık haline gelmiştir. Günümüzde çok sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında olan kaju ağacının yayılması ise yine bu keşif sayesinde gerçekleşmiştir. Portekizliler kaju ağacının tohumlarını batı Afrika’ya kadar taşıyarak burada da kaju yetiştiriciliğinin yapılmasını sağlamışlardır.
3- Kaju Nerede Yetişir?
Portekizliler tarafından keşfedilen kaju ağacı, yağışlı ve nemli iklimde kolayca yetişir. Bu nedenle kaju ağacının yetişmesi için en elverişli iklim, ekvatoral iklimdir. Brezilya, batı Afrika, Angola, Namibya, Kenya, Mozambik, Tanzanya gibi ülkelere de kaju yetiştiriciliği yayılmıştır. Ek olarak bu bölgeler dışında kaju ağacı, Hindistan bölgesinde de yetişmektedir. Günümüzde çok tüketilen kuruyemiş çeşitleri arasında olan kaju, yetiştiricilik açısından en çok Hindistan’da gerçekleştirilmektedir. Hindistan, kaju yetiştiriciliği açısından dünyada birinci sırada yer almaktadır.
Dünyadaki en büyük kaju ağacı ise şüphesiz Brezilya’da yer almaktadır. Brezilya’nın Parnamirim kentinde yer alan bu ağaç, dünyanın en büyük kaju ağacı olma özelliğine sahiptir.
[URUN]650,603,345,603[/URUN]
4- Kaju Çeşitleri Nelerdir?
Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan kaju fıstığı, çiğ kaju ve kavrulmuş kaju olarak iki şekilde tüketilebilir. Günün her saati keyifle tüketilen kaju çeşitleri, sevilen kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Kavrulmuş kaju, tuz ile kavrularak hazırlanır, tuzlu kaju olarak da geçer. Çiğ kaju ise herhangi bir işlem görmez, doğrudan tüketilebilir. Siz de damak zevkinize göre dilediğiniz kaju çeşidini günü her saati keyifle tüketebilirsiniz.