Aşure Nasıl Yapılır? Aşurelik Kuruyemiş ve Kuru Meyveler Nelerdir?
Aşure Nasıl Yapılır? Aşurelik Kuruyemiş ve Kuru Meyveler Nelerdir?
Bereketin, paylaşmanın, birliğin lezzeti aşure hem damaklara hitap etmesi hem de içerdiği vitamin ile ülkemizde çok sevilen geleneksel bir tatlıdır. Manevi duygularımıza hitap ettiği gibi lezzetiyle damaklarımıza da hitap etmektedir. Peki aşureyi lezzetli ve bol vitaminli yapmak için hangi ürünler ile yapmalıyız?
İslam inancına göre, peygamberlerin hayatında önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" olarak kabul edilir ve aşure yapılarak dağıtılır. Aşure içerisine buğday, pirinç, nohut, fasulye, kuru incir, kuru kayısı, kuş üzümü, kuru üzüm, fındık, ceviz, badem, nar taneleri, susam, badem ve tarçın eklenir. Oldukça lezzetli tadıyla hemen hemen herkesin sevdiği bir lezzet olan aşurelik ürünlerden kuruyemiş ve kuru meyveler arasından ihtiyacınız olanı hemen Ufresh web sitesinden sipariş verebilir ve en lezzetli ürünlere sahip olarak lezzetli aşureler yapabilirsiniz.
Aşure Nasıl Yapılır?
Aşurelik buğdayı beyazlayıncaya kadar güzelce yıkanır. Nohut ve kuru fasulyeyi haşlanır. İçerisine karanfil atılmış su ile yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Tencere içerisine aşurelik buğdayı koyularak bir litre sıcak su ile yarım saat kadar pişirilir. Pişirme esnasında tencere kapağında boşluk bırakarak kapatılır. Buğday suyunu çektikten sonra bir litre sıcak su daha eklenir. Bir saat kadar kısık ateşte, ağzı yarım kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır.
Buğdaylar piştikten sonra pirinçleri ekleyerek devam edilir. Daha sonra limon ve portakal kabuğunu ilave edilir. Bu karışımın üzerine bir buçuk litre sıcak su koyduktan sonra kısık ateşte yaklaşık olarak üç saat dinlendirilir.
Ardından toz şekeri ve kaynatılmış karanfilleri suyuyla birlikte karışıma ilave edilir. Kuru meyvelerden Ufresh kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü eklenir. Kuruyemişlerden Ufresh fındık, badem, ceviz kırılıp küçük parçalar haline getirilerek aşureye eklenir.
İki saat bekletilerek malzemelerin suyunu çekip kabarmasını ve kıvamın yoğun bir hal alması beklenir. Ardından ufak kap veya tabaklara alınarak üzerlerine Ufresh susam ve nar taneleri eklenerek tüketime hazır hale gelir.
Aşurelik Kuruyemiş ve Kuru Meyveler Nelerdir?
Geleneksel bir aşure tarifi olsa da içerisine eklenen ve tat veren malzemeler ile değişiklik gösterir. Sizler aşurenizin içerisinde kullanmayı tercih ettiğiniz en lezzetli ve kaliteli kuruyemiş ve kuru meyveleri Ufresh mağazaları ve internet sitesi olan www.ufresh.com.tr adresinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Aşure içerisine genellikle tercih edilen kuruyemiş ve kuru meyveler;
Kuru incir, kuru kayısı, tuzsuz fıstık, fındık, dut kurusu, kuş üzümü, çekirdeksiz kuru üzüm, hurma, soyulmuş badem, çam fıstığı, künar, ceviz içi, Antep fıstığı içi, susam.
Bu ürünler tamamen aşureyi yapan kişilerin tercihlerine ve zevklerine göre değişebilmektedir. Sizde aşurenizin içerisine farklı lezzetler ekleyerek değişik tatlar çıkarmak veya geleneksel tariften alışık olduğunuz lezzeti yakalamak için ihtiyaçlarınızı Ufresh sitesinden ve mağazalarından ulaşabilirsiniz.