İncir Türleri Nelerdir, İncir Nasıl Yetişir

Ülkemizde incirin her türlüsü oldukça fazla tüketilmektedir. İncir çeşitleri açısından zengin bir coğrafyaya sahip olan ülkemizde çok sayıda incir türü yetişmektedir. Sofralık tüketimde ve kuru incir yapımında farklı incir çeşitleri kullanılmaktadır. Dünyada incir üretimi açısından Türkiye, ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın bölgesinde incir çeşitleri yetişmektedir.

 

İncir fiyatları ise, incir türüne ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Kuru incir yapımında da kullanılan çeşitli incir türleri, herkesin severek tükettiği meyveler arasındadır.

 

İncir Nerede Yetişir?

İncir, ılıman iklimlerde yetişen bir meyve ağacı türüdür. Türkiye’de incir, çoğunlukla Ege Bölgesi’nde yetişmektedir. Kuru incir yapımında da kullanılan incir çeşitleri, ülkemizde farklı bölgelerde yetişmektedir. Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde de yetişen incir için üretimde birinci sırada olan ilimiz Aydın’dır. Aydın’da ise en çok Köşk, İncirliova, Germencik, Sultanhisar ilçelerinde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aydın ilimizde, Türkiye’de ve dünyada sıkça tercih edilen incir çeşitleri yetişmektedir. Biz de incir üretiminde ilk sırada yer alan Aydın ilimizden taze incirleri sizlere sunuyoruz.

 

İzmir’de Büyükmenderes ve Küçükmenderes ilçelerinde de incir yetişmektedir. Kuru incir yapımında da bu incir çeşitleri de sıkça tercih edilmektedir. İncir yetiştiriciliğinde büyük kısım kuru incir yapımında kullanılmaktadır. Kuru incir için yetiştirilen incirler, Ege Bölgesi’nde oldukça fazladır. 

 

İncir üretiminde ilk sırada yer alan ilimiz olan Aydın’daki üretim tesisimiz ile biz de dalından toplanan incirleri sizlerle buluşturuyoruz.

 

İncirin Faydaları Nelerdir?

İncir besin değerleri olarak; sodyum, magnezyum, potasyum içermektedir. Vitamin olarak; B6, K, A, B ve C vitaminlerini barındırır. Yaş incir kalori olarak 48kcal değere sahiptir. %93 karbonhidrat, %4 protein ve %4 yağ içermektedir. Kuru incir kalori olarak 50kcal değere sahiptir. %92 karbonhidrat, %5 protein ve %3 yağ içermektedir.

[URUN]34,44,18,17[/URUN] 

 

İncir Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemiz, incir çeşitleri açısından oldukça zengin topraklara sahiptir. Sofralık olarak da sıkça tüketilen incir, kuru incir olarak da günlük olarak tercih edilmektedir. Kuru incir tüketimi, herkesin günlük olarak tüketebileceği kuru meyve çeşitlerindendir.

 

Kuru incir için yetişen incir çeşitleri başında sarı lop ve gök lop incirleri gelir. Sarı lop incir ince kabuklu bir incir çeşididir. Gök lob ise rengi daha yeşil ve kalın kabukludur.

Taze incir çeşitleri; bardacık, kara yaprak, yediveren inciri, kavak, Sultan Selim inciri, şeker inciri, patlıcan inciri gibi çeşitlerdir. İstanbul bölgesine özgü olan incir türleri Sultan Selim inciri, patlıcan inciri ve kavak inciridir. Sultan Selim incir rengi açık yeşil renktedir.

Toplamda 800’den fazla türe sahip olan incir çeşitleri, kuru incir yapımında ve sofralık tüketimde severek kullanılmaktadır.

 

Sarılop İnciri

Kuru incir yapımı için tercih edilen incir çeşitleri arasından en uygun olanı sarılop inciridir. Sarı lop inciri ülkemizde Aydın ve İzmir bölgesinde kolayca yetişmektedir. Sarı lop inciri, ince kabukları sayesinde kuru incir yapımı için oldukça elverişli incir çeşitleri arasında yer almaktadır.

 

Sultan Selim İnciri

Boyut olarak büyük boy incir çeşitleri listesinde bulunan Sultan Selim inciri, sofralık olarak da severek tüketilen bir türdür. Olgunlaşma dönemi genellikle ağustos ayıdır.

 

Sarı Zeybek İnciri

Kuru incir yapımı için kullanılan bir diğer incir türü de sarı zeybek inciridir. Sarı zeybek incirinin ağacı sık meyveli bir yapıya sahiptir. Eylül ayı sonlarında olgunlaşan sarı zeybek inciri, kuru incir yapımı için ideal incir türleri içinde bulunmaktadır.

 

Dağ İnciri

Ülkemizde Aydın bölgesinin dağlarında yetişen dağ inciri, severek tüketilen incir çeşitleri içindedir. Kuru incir yapımında da tercih edilen dağ inciri, dalında kendiliğinden kuruma özelliğine sahiptir.

 

Bursa Siyahı

Bursa ve çevresinde yetişen Bursa siyahı, severek tüketilen incir çeşitleri arasında yer almaktadır. Koyu renk incir çeşitleri içinde bulunan Bursa siyahı, kuru incir yapımı için kullanılabileceği gibi sofralık tüketim için de tercih edilebilmektedir.

 

Bardacık İnciri

Bardacık inciri de incir çeşitleri arasında bulunan bir çeşittir. Ülkemizde İzmir ve çevresinde yetişen bardacık inciri, orta büyüklükte bir yapıya sahiptir.

 

Morgüz İnciri

İncir çeşitleri arasında yer alan morgüz inciri, Ege bölgesinde yetişen incir türlerinden biridir. Hızlı büyüyen bir ağaç yapısına sahip olan morgüz inciri, severek tüketilen incir çeşitleri içinde yer almaktadır.

 

Kuru İncir Nasıl Yapılır?

İncir nasıl kurutulur sorusu için farklı seçenekler bulunmaktadır. İncir çeşitleri açısından oldukça zengin topraklara sahip olan ülkemizde, kuru incir tüketimi de oldukça yaygındır. Kuru incir fiyatları ise, kuru incir türüne ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir.

 

İncir kurutma yöntemleri için öncelikle kuru incir yapımında kullanılacak olan incir türü önemlidir. İnce kabuklu incirler kuru incir için daha uygun türlerdir. İncir kurutma yöntemleri içindeki ilk yöntem geleneksel olarak güneşte kurutma yöntemidir. Ülkemizde de sıkça tercih edilmektedir. Güneşte incir kurutma yöntemi öncesinde incirler bol su ile yıkanmaktadır. Sonrasında bir havlu ya da kağıt havlu ile incirlerdeki suyun fazlası alınır. Ardından incirler kurutma işlemi için bir ızgara üzerine serilerek güneşe bırakılır. Kuru incir yapımı için kullanılan bir diğer yöntem ise fırında kurutma yöntemidir. 43-45 derece ısıya sahip olan fırında incirler kolayca kurutulabilmektedir.

Kuru incir kalori açısından da kurutulan incirin türüne göre farklılık göstermektedir.

 

İncir Nedir, İncir Nasıl Yetişir?

İncir, dutgiller familyasından olan, Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. İncirin kendi içinde yaklaşık 800 çeşit türü bulunmaktadır.

 

İncir ağaçlarında tozlaşma gereklidir. Bu nedenle ağaç dikiminde bir dişi, bir erkek ağaç olarak dikilmelidir. İncir, sobtropik bir iklim meyvesidir. İncir yetiştirmek için öncelikle iklim koşullarının uygun olması gerekmektedir. İncir, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık iklime sahip olan bölgelerde yetişmektedir. Yıllık ortalama hava sıcaklığının 18-20 derece arasında olan yerlerde yetişmektedir. İncir, hasat bitimine kadar günlük ortalama 20 derece ve üzeri sıcaklık ister. Mayıs ve Ekim ayları arasında bu sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Meyve olgunluğu döneminde ise günlük 30 derece civarı sıcaklık uygun olacaktır.  Yıllık 625mm yağışa ihtiyaç duymaktadır. Yıllık yağışların 550mm altına düştüğü durumlarda incir ağaçlarının sulanması gerekmektedir.

 

Kuru incir için yetiştirilen incirlerde, kasım ve haziran ayları arasında yağış alan bölgeler ideal olacaktır. Temmuz ve eylül ayları arası, incir kurutma ayları olduğu için bu aylarda %50’nin altında nem ve yağışsız bir iklim gerekmektedir. 


[URUN]34,44,18,17[/URUN]