Kuru Kayısı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Kuru kayısı dalından özenle toplanan taze kayısıların özenle kurulması ile elde edilmektedir. Toplanan kayısı lezzetleri kurutma yöntemlerine göre farklı isimlendirilmektedir. Güneş altında, organik yöntemler ile kurutulan kayısıya gün kurusu kayısı denilmektedir. Kükürtlenerek kurutulan sarı kayısıya ise kuru kayısı denilmektedir.
Lezzetiyle damaklarda iz bırakan kuru kayısı lezzeti, çiğ olarak tüketildiği gibi pek çok farklı tarif ile birlikte de tüketilen, mutfakların vazgeçilmez kuru meyvesidir.
Asya kökenli olan kayısı meyvesi sıcak iklimlerde yetişmektedir. Yunanlılar tarafından Avrupa’ya taşınan kayısı çekirdeği Anadolu’da da sıkça yetiştirilir.
Türkiye taze kayısı üretiminde dünyada birinci sırada yer almaktadır. Bol üretim sebebi ile farklı kayısı çeşitleri ülkemizde sıklıkla üretilmektedir.
Kayısı meyvesi aynı zamanda ‘’Güneş’in altın yumurtası’’ olarak tanımlanır. Kayısı, şeftali ve nektarin ile aynı soy ailesindendir.
Kuru Kayısı Nerede Üretilir?
Türkiye’de en çok kayısı üretimi Malatya ilinde yapılmaktadır. Bu ilde kayısı kurutmak için de pek çok yöntem kullanılır.
Kuru kayısı organik yöntemlerle gün ışığı altında kurutulabileceği gibi sülfit içeren bileşiğin yakılması ile de kurutulmaktadır. Sülfit içeren kuru kayısı daha yoğun açık sarı rengine sahiptir. Bu sebeple daha çok tercih edilmektedir. Kuru kayısı kurutulması için uygulanan sülfit, kayısının raf ömrünün uzamasını sağlar ve güzel görünümünü muhafaza eder.
Güneşte kurutulan kuru kayısı çeşidi gün kurusudur. Sarı renkli kayısı meyvesi gün ışığında kurutulduğunda güneşin etkisi ile kahve-siyah renge bürünür. Saklama ömrü kısa olan ve saklama aşamalarında dikkat edilmesi gereken gün kurusunun buzdolabında saklanması önerilmektedir.
[URUN]356,353,93,90[/URUN]
Kuru Kayısı Nasıl Yapılır?
Yıl boyunca saklayabileceğiniz kuru kayısıyı evlerimizde de rahatlıkla hazırlayabiliriz. Organik yöntemler ile kurutulan gün kurusu güneşte hiçbir katkı maddesi kullanılmadan kurutulmaktadır.
Kuru kayısı yapımı için; dalından özenle toplanan kayısılar güzelce yıkanır. Düz bir zemine serilen temiz çarşaf, bez ya da kağıt üzerine yan yana serilen kayısılar kurumaya bırakılır. Lezzetli kayısılar; bahçe, balkon ya da kullanılmayan ve bol güneş alan bir odanızda rahatlıkla kurutulabilir. Kurutma işleminde hazırlanan kayısıların aralıklı olarak dizilmesi büyük öne taşımaktadır.
Ev tipi kayısı kurutma yöntemlerinde kayısılar 10-12 saat kadar fırınlama yaparak da kurutulabilmektedir.
Bir diğer kayısı kurutma yöntemi ise kükürtlenerek kurutulmasıdır. Dalından özenle toplana kayısılar renklerini korumaları ve uzun ömürlü muhafaza edilebilmeleri için kükürtlenerek kurutulmaktadır.
Kuru Kayısı Nasıl Saklanır?
Kuru kayısı meyvesi doğru saklama koşulları ile daha uzun ömürlü saklanmaktadır. Doğru saklama koşullarını sağlamak için kuru kayısıları nemde uzak ortamlarda tutmak gerekmektedir. Raf ömrü içerisinde karşılaşacağı nemden korumak amacıyla kağıt havluya sarılı şekilde saklanması doğru bir yöntem olarak gösterilmektedir.
Pek çok tüketici kuru kayısıları gazete kağıdına sararak saklamaktadır. Ancak en doğru saklama yöntemi boyasız kağıt havluya sarılan kuru kayısıları cam kavanoz ya da poşet içerisinde muhafaza etmektir.
Kuru kayısının raf ömrünü en çok arttıran yöntem buzlukta saklamaktır. Tam olarak kuruduğundan emin olunan kuru kayısılar yan yana dizilerek buzlukta dondurulur. Dondurulduktan sonra bir poşete koyularak yeniden depolanır. Buzluk içerisinde depolanan kuru kayısılar 1 yıl kadar güvenle saklanabilmektedir.
Kuru Kayısı Nasıl Tüketilir?
Kuru kayısı beslenme menülerinde sıkça yer alan besin değeri yüksek meyvelerdir. Bu yüzden ara öğünlerde tüketilmesi sıklıkla önerilmektedir. Yoğurt ve süt ile karıştırılarak tüketilen, bal, ceviz gibi kuruyemişler ile çok yakışan kuru kayısı pek çok farklı tarifte yer almaktadır. Kuru kayısı tanelerinin yenmeden önce beş dakika kadar ılık suda tutularak yumuşatılması da tercih edilen bir tüketim yöntemidir.
En çok tercih edilen kuru kayısı tatlılarından olan kuru kayısı reçeli tadına doyulmaz kayısı lezzeti ile farklı yörelerde tercih edilmektedir. Aynı zamanda kuru kayısı hoşafı ve kuru kayısı kompostosu da kuru kayısı lezzetini süsleyen tariflerdir.
[URUN]58,57,94,92[/URUN]
Kuru Kayısı Fiyatı Nedir?
Kuru kayısı üretimi ülkemizde oldukça fazla olduğundan kolay ulaşılabilir bir meyvedir. Bu sebeple uygun fiyatlı bir üründür.
Farklı gramajlarına göre değişen paket seçenekleri ile kuru kayısı fiyatlarına ulaşmak için tıklayın.
Kuru Kayısı Kaç Kaloridir?
Kuru kayısı kaç kaloridir en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Bir kuru kayısı meyvesinin tanesi ortalama 25 kcal enerji bulundurur.
Kuru Kayısı Besin Değeri Nedir?
Yüksek besin değerine sahip olan kuru kayısı; A, B, C, E vitaminlerinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif içermektedir. 1 adet kuru gün kurusunda, 5.05 gram karbonhidrat, 1.12 gram lif, 0.06 gram yağ, 10 mg kalsiyum, 165.4 mg potasyum, 1.2 mg sodyum, 4.25 mg C vitamini,158.9 mg A vitamini ve 0.38 mg demir içerir. Kuru kayısı kolesterol içermez.