En çok Sevilen Kuruyemiş Çeşitleri: Badem Nedir, Nasıl Yetiştirilir?
Badem, içerdiği zengin besin değeri ve lezzetli tadı ile Türk mutfağının her alanında kullanılabilmektedir. Tatlılardan, yiyeceklere kadar her türlü tarife uyum sağlayabilen badem, Türk mutfağında bademli pilav, bademli güllaç, muzlu bademli içecek ve badem keki gibi birçok lezzetin içerisinde yer alır. Badem yiyecek ve içeceklerin içerisinde yer almasının yanı sıra sporcular tarafından öğün aralarında sade olarak oldukça sık tüketilir. En çok tüketilen kuruyemişler arasında yer alan bademe göz atalım!
Kuruyemiş Denince Akla İlk Gelenlerden: Badem
Badem, kuruyemişlerin arasında en çok bilinenlerden bir tanesi olup, sahip olduğu tat ve besin değeri sayesinde hem yemeklerde hem de tatlılarda sıklıkla kullanılır. Zengin besin değerlerine sahip badem, hafif bir tada sahiptir. Dikdörtgen ve koyu kahverengi renginde bir ağaç fıstığı türüdür. Badem hakkında yapılan bilimsel çalışmalar, bademin doymamış yağlar, magnezyum, manganez, kalsiyum, potasyum ve E vitamini gibi mineralleri ve vitaminleri içerdiğini gösterir.
Günlük hayatta insanların çoğu, bademi ara öğünlerde sıklıkla tüketmektedir. Yoğun çalışma saatleri içerisinde yemek yemeye vakit bulamayanlar için oldukça ideal olan badem, vücudun olağan enerji düzeyini destekleyebilir. Öte yandan Türk halkı için önemli olan çay saatlerinde kavrulmuş tuzlu badem içi tüketimi çok hoş bir birlikteliği yakalar.
Bademin Mutfaktaki En Yaygın 3 Kullanımı
Bademin yemeklerde, ara öğünlerde, içeceklerde ve tatlılarda sıklıkla kullanıldığından bahsetmiştik. Şimdi günlük hayatınızda bademe yer verebileceğiniz 3 kullanımını inceleyelim.
- Atıştırmalık olarak badem: Sade yemek için en popüler kuruyemişler arasında yer alır. Çiğ badem, kavrulmuş badem, tuzlanmış badem ya da çikolata kaplı badem olarak tüketilebilir.
- Yeşil salataların üzerine: Badem gevrek dokusu ile yeşil salatalara ilave protein eklemek isteyenler için ideal bir kuruyemiş sayılabilir. Çilek, kızılcık gibi tatlı aromalara sahip meyvelerin bulunduğu salatalarda mükemmel lezzet birlikteliğini ortaya çıkartır.
- Tatlılarda aromatik olabilir: Bademlerin hafif bir tada sahip olması dolayısıyla keklerde ve hamur işlerinde garnitür olarak kullanılır. Beş çayı tariflerinin vazgeçilmezi sayılabilir.
Badem, çeşit olarak tatlı ve acı olarak ikiye ayrılmaktadır. Acı bademin yağı çoğunlukla yemeklere daha fazla lezzet katabilmek için kullanılmaktadır. Tatlı badem ise kişilerin genellikle çiğ badem içi hali ile tüketilen bir badem çeşididir.
Badem Çeşitleri Nelerdir?
Bademin birden fazla çeşidi bulunmaktadır ve her bir badem çeşidinin özellikleri gereği üretimi ve tüketimi farklı alanlara kaymaktadır. Badem çeşitlerinden bahsedilecek olursa, şu şekilde sıralanabilirler:
- Diş Bademi: Kabuğu sert değildir, diş ile kolaylıkla yenilebilmektedir ve tatlıdır.
- Taş Bademi: Kabuğunun özelliği sarı renktedir ve serttir. Zor kırılabilir olduğundan dolayı direkt olarak dişlerle yenilmemelidir.
- Nur Bademi: Genel olarak Datça bölgesinde yetişmektedir ve tatlıdır.
- Gababağ: Görünüşü itibariyle şeftali çekirdeğine çok benzemektedir.
- Acıpayam: Meyvesi diğerlerine göre küçüktür ve şeftalinin çekirdeği gibi acıdır. Çoğunlukla badem yağı üretiminde kullanılmaktadır.
- Şeytan Payamı: Kabuğunun çıkartılması çok zor olduğu için bireylerin pek tercih etmediği bir badem çeşididir. İsmini de bu sebeple almaktadır. Fındık büyüklüğüne sahiptir ve tatlıdır.
Öte yandan tüketimi fazla olan badem çeşitleri arasında kavrulmuş tuzlu badem içi, çiğ badem içi ve soyulmuş badem gibi çeşitler de bulunmaktadır.
[URUN]655,621,330,329[/URUN]
Bademin Faydaları Nelerdir? Neden Badem Tüketiriz?
Badem lezzeti dolayısıyla çok sık kullanılan bir kuruyemiştir. Sadece lezzet amacıyla değil sağlık amacıyla da kullanıldığı incelenebilir. Bademin içerisinde doymamış yağlar, magnezyum, manganez, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi mineral ve vitaminleri içerdiğinden bahsetmiştik. Bademin her halinin insan sağlığına farklı farklı etkisi vardır. Tatlı bademin içinde doymamış yağ bulunmaktadır. Bademin içinde bulunan bu doymamış yağ, cilt sağlığını ve saçların doğal dengesini destekleyebilir. İçerdiği E vitamini sebebiyle diyetisyen ve doktor tavsiyesi üzerine planlanmış uygun tüketim miktarı ve zamanı ile bademin vücut fonksiyonlarını destekleyici özelliğinden faydalanılabilir.
Acı bademin faydaları hakkında bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle öksürük kesici ve göğüs yumuşatıcı etkileri araştırılmaktadır. Tatlı bademin ve acı bademin sağlık amaçlı kullanımı uzman doktor ve uzman diyetisyen eşliğinde gerçekleşmelidir. Tatlı bademin faydaları ve acı bademin faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için bilimsel makaleleri okumanızı öneririz.
Aynı zamanda diyet yapan kişiler kilo verme süreçlerini desteklemesi için badem tüketmektedirler. Kilo vermek için diyet uygulayan kişiler uzman diyetisyenleri eşliğinde diyet planlarına kabuklu bademi de dahil edebilirler.
Sofraların Yeni Yıldızı:
Badem Sütü
Günümüzde artık insanların artık daha çok bitki ağırlıklı diyetler yapması, süt ve süt ürünlerine alerjisi olan insanların sayısının artmasıyla badem sütünün tüketimi artmıştır. Uzun yıllardan beri tüketilen badem sütü, inek sütünün alternatifi olmaya başlamıştır.
Genel olarak vegan bireyler tarafından tercih edilen bu badem sütü, sadece satın alınarak değil evde yapılarak da tüketilebilmektedir. Badem sütünün tüketiminden önce mutlaka badem ve badem sütüne alerjinizin olup olmadığını test etmenizi öneririz.
Badem sütü yapmak hem çok kolay hem çok zevkli. Mutfakla vakit geçirmeyi seviyorsanız en az bir kere badem sütü yapmayı denemenizi tavsiye ederiz. Kabukları soyulmuş bademleri blendardan geçirerek çok kolay bir şekilde badem sütü elde edebilirsiniz.