Siirt Fıstığı Nedir? Nasıl Yetişir?

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, Antep fıstığına göre daha doygun olan ve damaklarımızda iz bırakan Siirt fıstığı bir fıstık çeşididir. Bu sebeple Siirt fıstığının kökeninden bahsederken fıstığın tarihinden bahsetmek gerekmektedir.

Fıstık, sakız ağacıgilller familyasında bulunan, yenebilen, kabuklu bir meyvedir.

Fıstığının ana vatanının Orta Doğu olduğu bilinmektedir. İran, Suriye, Irak, Hindistan, Meksika ve Türkiye gibi ülkeler fıstık yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir.

Fıstık, ülkemizde en çok Antep ilimizde yetiştirilmektedir. Gaziantep’i, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Siirt, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman illeri takip eder.

Fıstık bir Orta Doğu meyvesi olduğu için Şam fıstığı adıyla da bilinmektedir.

Fıstığının bir çeşidi olan Siirt fıstığı ise Siirt ili ve çevresinde yetişir. Bölgede yetişen farklı birçok fıstık çeşidinin yanı sıra Siirt fıstığı hem fiziksel hem de lezzet anlamında diğer fıstık çeşitlerinden ayrılır.

Siirt fıstığını diğer fıstık çeşitlerine göre bu kadar lezzetli kılan şey Siirt yöresinin çöl iklimidir. Fıstık ağaçları sıcak iklimleri sevmektedir. Siirt iklimi, bölgede yer alan komşu illere göre daha sıcak ve kurak geçmektedir. Aynı zamanda Siirt ilinde diğer komşu illere nazaran nem oranı oldukça azdır. Bu durum Siirt fıstığının tadına lezzet katacak ortamı oluşturmaktadır.

Siirt Fıstığı Nerede Yetişir?

Tadı ile damaklarda iz bırakan Siirt fıstığı, kıraç, kireçli ve verim alınamayan topraklarda yetişir. Ancak düz ve verimli toprak koşullarında da uygun sulama ve erkek-dişi çeşitlerinin doğru ekimi ile bol ve kaliteli ürünler alınabilmektedir.

Siirt fıstığı üretimi için tesis edilecek alanlar özellikle çiçeklenme dönemlerinde yaşanabilecek düşük sıcaklık ve yağış miktarı dikkate alınarak seçilmektedir. Bölgenin karasal ve çöl iklimi göz önüne alındığında ilkbaharda soğuk havanın çöktüğü, çukur kalan alanlara Siirt fıstığı ekimi yapılmamaktadır.

Ülkemizde Siirt fıstığı üretiminin büyük bir kısmı İkizbağlar (Tom Köyü), Tillo ve Bağtepe bölgesinde, Şirvan, Eruh ve Siirt ilçe merkezinin büyük bir kesiminde yapılmaktadır. Bu bölgelerin iklimi Siirt fıstığının yetişmesi için elverişli olan ve maksimum verim alınan bölgelerdir.

Siirt Valiliği yöre halkını bilinçlendirmek ve Siirt fıstığı üretimini arttırmak amacıyla pek çok teşvik sağlamıştır. Yapılan bu uygulamalar sonucunda, yıllarca boş olan verimsiz araziler Siirt fıstığı ağaçları ile ağaçlandırmıştır. Siirt ilinde her geçen gün Siirt fıstığı üretim artmaktadır.


[URUN]590,590,590,590[/URUN] 


Antep Fıstığı ile Siirt Fıstığı Arasındaki Fark Nedir?

Türkiye, fıstık üretiminde önemli ülkelerden biridir. Ülkemizde Gaziantep ve Siirt bölgeleri fıstık üretimi konusunda öne çıkmaktadır. Bu iki kentte de fıstık üretimi insanların temek geçim kaynaklarından biridir. Ancak Antep fıstığı ve Siirt fıstığı pek çok açıdan birbirinden farklıdır.

Ülkemizde fıstık denildiğinde akla gelen ilk fıstık çeşidi Antep fıstığıdır. Bunun sebebi Antep fıstığı üretiminin reklamının oldukça iyi yapılmış olmasıdır. Aynı zamanda Siirt fıstığı üretimindeki artış yakın geçmiş tarihine dayanmaktadır.

Antep Fıstığı ile Siirt Fıstığı Arasındaki Şekilsel Farklar Nelerdir?

Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasındaki en büyük fark Siirt fıstığı tanelerinin daha iri ve olgun olmasıdır. Antep fıstığı, Siirt fıstığına göre daha ufak ve silindir şeklindedir. Aynı zamanda Antep fıstığının rengi Siirt fıstığına göre daha koyudur.

Siirt Fıstığı Nasıl Tüketilir?

Siirt fıstığı ağacının değerli meyvesi Siirt fıstığı, gıda endüstrisinin birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Siirt fıstığı taze olarak ya da kavrulmuş, tuzlandırılmış şekilde tüketilebilmektedir.

Siirt fıstığı tıpkı Antep fıstığında olduğu gibi tatlı üretiminde sık sık kullanılmaktadır. Küresel olarak dondurma lezzetlerinin vazgeçilmesi olan fıstık, dünya genelinde fıstıklı dondurma lezzeti ile bilinmektedir.

Fıstık, ülkemizden çıkmış olan Türk mutfağına ait birçok tatlının vazgeçilmez malzemesidir. Özellikle baklava ve lokum gibi tatlılar için fıstık lezzeti vazgeçilmezdir.

Değerli fıstık meyvesinin kullanım alanı yalnızca tatlı lezzetlerle sınırlı değildir. Siirt fıstığı aynı zamanda şarküteri ürünleri ile birlikte de kullanılmaktadır.

Siirt Fıstığı Nasıl Kavrulur?

Siirt fıstığı taze olarak tüketildiğinde dahi lezzet standartlarının üstünde kalan bir kuruyemiştir. Ancak yine de tercihe bağlı olarak kavurma işlemi gerçekleştirilir.

Siirt fıstığı doğrudan kavrulmuş olarak satın alınabileceği gibi taze olarak alınarak evde kavurma işlemi de gerçekleştirilebilir.

Siirt fıstığının kavurma işleminden önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kabuklarının kontrol edilmesidir. Çoğu fıstığın kabukları ayrık olduğundan diğer fıstıklara göre çabuk açılmaktadır. Ancak kavurma işleminden önce kabuğu kapalı olan fıstıkları bir pense yardımı ile çatlatmak ve ideal hale getirmek gerekmektedir.

Kabukları açılan fıstıklar boyama adı verilen aşama ile düşük ısıda fırına verilir. Bu işlem açılmış kabukların daha da açılmasını ve kendini bırakmasını sağlamaktadır. Boyama aşamasının ardından çıkarılan fıstıkların üzerine tercihe göre tuz serpilir. Bir miktar su uygulanmasının ardından nemlenen fıstıklar yeniden ancak bu aşamada yüksek ısıda fırına verilir ve kavrulur.


[URUN]590,590,590,590[/URUN]


Siirt Fıstığı Besin Değeri Nedir?

Tadı ve görünümü ile en çok tercih edilen fıstık çeşitlerinden biri olan Siirt fıstığı, düşük kalorisi ile benzerlerinden ayrılır. Siirt fıstığı, doygun yağ ve protein oranına sahiptir. Aynı zamanda Siirt fıstığı içerdiği karbonhidrat ve yağ dengesi ile kuruyemişlerde olması tercih edilen değerlere sahiptir. Günlük tüketilen 10-12 Siirt fıstığının ortalama bir insan vücudunun günlük yağ ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladığı bilinmektedir. Siirt fıstığı B1, E, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra fosfor da içermektedir. Siirt fıstığı kolesterol içermemektedir.

Siirt Fıstığı Kaç Kaloridir?

Siirt fıstığı Antep fıstığına nazaran daha az yağlı ve kalorilidir. 100 gram Siirt fıstığının ortalama 500 kaloriye denk geldiği bilinmektedir. Bu sebeple Siirt fıstığı benzer kuruyemişler kadar kalori içermemektedir. Aynı zamanda Siirt fıstığı tüketimi tokluk hissi yarattığından günlük beslenme rutinlerinde ve ara öğünlerde sıkça tüketilebilmektedir.

Siirt Fıstığı Fiyatı

Siirt fıstığı ülkemizde büyük bir tüketici kitlesi kazanmış ve son yıllarda üretiminde yükseliş göstermiştir. Yapılan teşvik faaliyetleri ile üretimi günden güne artan ve kuruyemiş piyasasının yıldızı olan Siirt fıstığı, kalite ve büyüklük faktörlerine göre belirlenen farklı fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Siirt fıstığı; birinci kalite, ikinci kalite ve üçüncü kalite olarak farklı fiyatlarda satılmaktadır. Birinci kalite Siirt fıstığı çerezlik olarak tüketilebilmektedir. İkinci ve üçüncü kalite fıstıklar; ekseri tatlı yapımı, fıstık ezmesi gibi tatlılarda işlenerek tüketilmektedir.

Farklı gramajlarına göre değişen paket seçenekleri ile Siirt fıstığı fiyatlarına ulaşmak için tıklayın.

Siirt Fıstığının Ekonomik Etkileri

Siirt fıstığı, Siirt bölgesinin ekonomik temeli ve dinamiğini oluşturmaktadır. Eğimli ve sarp arazilerde de yetiştirilebilen ve çölün prensi olarak anılan fıstık bitkisi hem üreticisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Bölgede farklı tarım ürünleri için elverişli geniş araziler bulunmaması ve fıstık üretimi teşvikleri ile Siirt fıstığı bölgede ‘’yeşil altın’’ olarak bilinmektedir. Ülkemizde binlerce kişi geçimini Siirt fıstığı üretimi ve dağıtımı ile sağlamaktadır. Siirt fıstığı bu özelliği ile stratejik bir öneme sahiptir.