Yaz Akşamlarına Eşlik Eden En Keyifli Kuruyemişler: Fındık
En keyifli anların olmazsa olmazı atıştırmalıklardan biri fındıktır. Fındık en çok tercih edilen kuruyemiş çeşididir. Maç izlerken, kahve molalarında, doğum günü partilerinde, akşam çay keyiflerinde birçok keyifli anlarda bizlere eşlik eder.
Ülkemizde sıkça tüketilen kuruyemiş türleri içerisinde en üst sıralarda yer alan fındık oldukça sevilmektedir. Günlük tüketimin dışında, toplu aktiviteler içerisinde, ara öğünlerde birçok alanda fındık yer alır.
Tatlılarda, yemeklerde hatta içeceklerde dahi bolca kullanılan fındık bu yönüyle oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kahvelerde fındık aroması ise son dönemlerde vazgeçilmez olmuştur. Çikolata ile bütünlük oluşturması, toplumda yerini korumasına ve akıllarda kalıcı hale gelmesinde başarı sağlamıştır.
Fındık kelimesi ise Antik Çağ döneminde Karadeniz’in eski bir adı olan Pont Exinus’dan meydana gelmiştir. Zaman içerisinde pontik sözcüğünden türemiştir.
Fındık Nerede Yetişmektedir?
Fındık Çin yazılı kaynakları içerisinde M.Ö 2838 yılları içerisinde Çin’de yetişen ve fındığın Tanrı tarafından insanlara verilen beş kutsal meyveden biri olduğu söylenmektedir. Anavatanı Çin’de o kadar olmasa da dünyanın en lezzetli fındıkları Doğu Karadeniz bölgesi içerisinde yetiştirildiği bilinmektedir. Türkiye için oldukça önemli olan fındık çoğunlukla Ordu, Trabzon, Giresin başta olmak üzere Bartın, Sakarya ve Zonguldak illerinde de yetiştirilmektedir. Türkiye dünyada fındık üretimi içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %65 kadarını Türkiye karşılamaktadır.
Birbirinden lezzetli fındık çeşitleri UFresh’de sizleri bekliyor.
Fındık Nasıl Yetişir?
Türkiye içerisinde bolca yağış alan, nemli olan her bölgede fındık yetiştirilmektedir. Fındığın lezzet açısından iyi olması önemlidir. Bu nedenle killi toprakta yetişmesi gerekmektedir. Killi toprak içerisinde yetişen fındıklar daha tombul bir görünüme sahip olur. Fındık, soğuk olan bölgelerin güneye bakan yamaçlarında yetiştirilir. Dikim için en verimli zaman sonbahar aylarıdır. Üretimin yapılacağı yerde kış çok sert geçiyorsa ilkbahar ayları da tercih edilmektedir.
Fındık Nasıl Kavrulur?
Fındıkları kabuksuz kavurmak için ilk önce kabuklarını kırmalısınız. Ardından kırma işlemini bitirip tavada ya da fırında kavurmaya başlamaktır. Bu iki yöntemden dilediğinizi seçebilirsiniz. Ancak tavada kavuracaksanız öncelikle kalın tabanlı bir tava edinmeniz gerekmektedir. Önce tava ısıtmalısınız. Ardından ısınmış olan tavaya aktardığınız fındıkları karıştırmalısınız. Fındıkların renk aldığını gördüğünüz an ocak üzerinden alıp bir bez üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
Fındığı fırın içerisinde kavurmak isterseniz eğer öncelikle fırını 170 derecede ısıtmalısınız. Ardından fırın tepsisine yaydığınız fındıkları fırına vermeniz gerekmektedir. Beş dakika aralıklarla fırından alıp, spatula yardımı ile karıştırıp tekrar fırına vermeniz gerekmektedir.
Fındığın Besin Değeri
Fındık içerisinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Fındıkta aynı zamanda E vitamini, protein ve Omega 3 bulunmaktadır.
Fındık Nasıl Tüketilir?
Sofralarda, tatlılarda hatta içecekler içerisinde eksik olmayan fındık birçok alanda yer almaktadır. Farklı tatlara ve lezzetlere konu olan fındık vazgeçilmez kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Kabuklu, kabuksuz, kavrulmuş ya da çiğ fındık türlerinde birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Son zamanlarda fındık yağı ise oldukça kullanılır olmuştur. İsteklerinize ve kullanım alanınıza göre şekillenen fındık ve çeşitleri her daim eşsiz ve kıymetli bir lezzet sunmaktadır.
En lezzetli fındıkları, birbirinden kaliteli çeşitleri ile UFresh fındıkları sofralarınıza ulaştırıyor. En güncel kuruyemiş fiyatlarını incelemek için tıklayın.
Fındıkta Kaç Kalori Vardır?
Kuruyemiş çeşitleri içerisinde en çok tercih edilen çeşitlerin başında fındık gelmektedir. Birçok kullanım alanı itibariyle geniş bir alanda fındıklı ürünler bulunmaktadır. Ortalama bir avuç kavrulmuş fındık 263 kcal, bir avuç çiğ fındık ise 136 kcaldir.
Fındık Çeşitleri Nelerdir?
Çiğ Fındık İçi: Kuruyemiş çeşitleri içerisinde bulunan çiğ fındık içi, işlem görmeden kabuğundan ayrılmış halidir. Kabuğundan ayrılmış olan fındık kavrulmadan paketlenmektedir. Akşamları ya da gün içerisinde öğünlerinize eşlik edecek hazır tüketim halindedir.
Kabuklu Fındık: Çotanak halinden ayrıldıktan sonraki halini ifade eden tür kabuklu fındıktır. Çotanak kısmından ayrıldıktan sonra doğrudan paketlenir.
Kavrulmuş Fındık İçi: Fındığın kavrularak kabuklarından ayrılması ile oluşan çeşide ise kavrulmuş fındık içi denmektedir. Günün her saati rahatlıkla tüketilebilir.
Kavrulmuş Tuzlu Fındık: Fındık çeşitleri arasında tercih edilen bir başka çeşidi ise kavrulmuş tuzlu fındıktır. Fındığın kabuklarından ayrıldıktan sonra tuzlanması ile oluşturulur.