En Çok Sevilen Kuruyemiş Çeşitleri: Kaju ve Kajunun Hikayesi
Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan kaju, 7’den 70’e herkesin severek tükettiği bir üründür. Farklı çeşitleri ile günün her saati tüketilebilir. Çıkış noktası Brezilya olan kaju, günümüzde dünyada sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında yerini almıştır.
Kaju satın almak için tıklayın!
Kaju Nedir?
Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan kaju, kaju ağacı meyvelerine verilen isimdir. Meyve kısmının en ucunda kabuklu olarak kaju fıstığı yer alır. Kabuk kısmı kırılarak içindeki fıstık çıkartılır. Kaju fıstığı gibi meyvesi de tüketilebilmektedir. Bazı ülkelerde kaju meyvesi, yemeklerde de kullanılmaktadır.
Kaju ağacı, sakız ağacıgiller (anacardiaceae) familyasına ait bir ağaç türüdür. Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılan bu ürün, günümüzde en çok sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer almaktadır.
[URUN]650,603,345,650[/URUN]
Kaju Nasıl Keşfedildi?
Bugün çerez paketleri içinde yer alan kaju, Brezilya’da Portekizliler tarafından keşfedilmiştir. 16. Yüzyılda Brezilya’yı işgal eden Portekizliler, burada bu ağaç ile karşılaşmıştır. Portekizli denizciler tarafından kaju meyvesinin tohumları, Brezilya’dan Afrika kıyılarına taşınmıştır. Bu bölgede de Portekizliler tarafından yetiştiriciliği başlamıştır. Bu bölgedeki iklime kolayca uyum sağlayan kaju ağacı, Afrika kıyıları boyunca varlığını göstermiştir.
Afrika’nın batı kıyılarında Namibya, Gabon, Angola gibi bölgelerde yayılmıştır. Kuruyemiş çeşitleri arasında yer alan bu fıstık türü; Doğu Afrika’da Kenya, Tanzanya ve Mozambik’te yetiştirilmektedir.
Kaju, ağırlıklı olarak Ekvator çevresinde bulunmaktadır. Bu bölgenin iklim koşullarında kolayca yetişen bu ağaç, tropikal iklime sahip olan ülkelerde yetiştirilmektedir. Dünyadaki en büyük kaju üreten ve ihraç eden yer, Kerela Kaju Birliği’dir. Dünyadaki en büyük ağacı ise Brezilya’nın Parnamirim kentinde bulunmaktadır. 1888 yılında bu bölgeye bir balıkçı tarafından dikilen bu ağaç, 133 yaşında ve 8500 metrekarelik bir alanı kaplaması ile dünyanın en büyük kaju ağacı unvanına sahiptir.
Kaju Nasıl Yetişir?
Nemli ekvatoral iklimde yetişen kaju ağacı, bu iklime sahip olan yağışlı bölgelerde kolayca yetişebilmektedir. Kuruyemiş Kuzeydoğu Brezilya’ya özgü olan kuruyemiş çeşitleri içinde bulunan bu ürün, Afrika, Brezilya ve Hindistan’da kaju ağaçları bulunmaktadır. Dünyada kajunun yetiştiriciliğinin en kapsamlı yapıldığı yer Hindistan’dır. Kaju ağacı, Türkiye’nin iklim şartlarına uygun değildir.
Kaju, tohumu sayesinde yetiştirilmektedir. Hızlı bir şekilde çimlenen kajunun tohumlarının, taze tohum olduğunda çimlenmesi daha çabuk olmaktadır. Kajunun tohumları kumlu bir toprağa ekilerek sulanır. Kajunun yetişmesi bu şekilde bir aşama ile başlamaktadır. Kajunun kumlu toprağına gübre eklenmesi, ağacın sağlıklı büyümesini yardımcı olmaktadır. Kaju ağacı, kuru havalarda ve kışın açarak meyve veren bir ağaçtır.
Kuruyemiş çeşitleri içinde bulunan kaju, doğal olarak Güney Amerika’da yetişmektedir. Karayip adaları ve Orta Amerika da doğal yetişme bölgeleri arasında yer alır. Türkiye iklimi kajunun yetişmesine uygun olmadığı için ülkemizde yetişmemektedir.
Kaju ağaçlarının boyu, 14 metreye kadar ulaşabilmektedir. Cüce kaju ağacı türü ise daha erken olgunlaşan bir özelliğe sahiptir. Cüce kaju ağaçları, daha sık verim sağlayan bir türdür. Kaju, meyvesi ile toplanır ve fıstık bölümü meyvelerden ayrılarak kullanılır.
[URUN]603,650,345,603[/URUN]
Kaju İçeriği
Kaju fıstığı, çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilebilen bir kuruyemiş türüdür. Aynı zamanda kabuklu kaju olarakta satılmatadır. Çiğ kaju, kaju fıstığının kabuklarından ayrıştırılmış halidir. Herhangi bir işlemden geçmeden tüketilebilmektedir. Kavrulmuş kaju ise çiğ kajunun kavrulup tuzlanarak işlemden geçmesi ile hazırlanmaktadır. Günün her saati severek tüketilebilen kaju, sevilen kuruyemiş çeşitleri içinde yer almaktadır. Ek olarak kaju ile kaju ezmesi yaparak kahvaltılarda da tüketebilirsiniz. Kaju meyvesinin yurt dışında en çok kullanıldığı alanlardan biri de meyve suyudur. Yurtdışında kaju suyu tüketimi oldukça fazladır ancak bu ürün ülkemizde bulunmamaktadır. Kaju kaç kalori sorusunun cevabı; 1 adet kaju 11 kaloridir.
Kaju fıstığı; magnezyum, demir, kalsiyum, çinko, kolajen, bakır, tiamin, sodyum, potasyum, nisasin içermektedir. Bunun dışında vitamin olarak C, E, K, B12 ve B6 vitaminleri içermektedir.