Düğünlerde En Çok Tercih Edilen Kuruyemiş Çeşidi: Leblebi
Düğünler Anadolu kültürünün vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Düğünlerde misafirlere çeşitli ikramlar oluşturulur. Bu ikramların başında kuruyemiş çeşitleri gelmektedir. Düğünlerde ikram olarak birçok çeşit sunulur. Ancak pratik ve lezzetli bir ikram çeşidi olan kuruyemişler düğünlerde sıkça tercih edilir.
Düğün kuruyemişleri genel olarak karışık olmaktadır. Karışık kuruyemişlere ek olarak leblebi kendi içerisinde birden fazla çeşide sahip olduğu için tek başına zenginlik göstermektedir. Böylece düğünlerde sadece leblebi çeşitleri ile sunumlar yapılabilmektedir.
Leblebi kuruyemişler içerisinde sıkça tüketilen çeşitlerden biridir. Farklı lezzetlerde ve farklı türlerde leblebi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri sayacak olursak; Sarı leblebi, beyaz leblebi, ballı susamlı leblebi, köy leblebisi, renkli leblebi şekeri, soslu cips leblebi ve tuzlu sarı leblebidir.
Leblebi Çorum iline özgü bir kuruyemiştir. Çorum leblebisi coğrafi anlamda tescillenmiş ilk leblebi olma özelliğini taşır. Kuruyemiş çeşitleri içerisinde en bilinen ve çok fazla tüketilen leblebi, kültürümüz içerisinde de özel bir yere sahiptir. Türk mutfağından dünya mutfağına miras kalan bir kuruyemiş çeşididir.
Leblebinin Tarihi
Kuruyemiş çeşitleri arasında en çok tüketilen leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından bulunmuştur. 1370-1390 yılları arasında bulunan leblebi o dönemde nohudun ıslatılıp bekletilmesi sonucu keşfedilmiştir. Daha sonrasında Anadolu’ya yayılan leblebi kuruyemiş çeşitleri içerisinde vazgeçilmez bir konuma sahip oldu. 17. Yüzyıl içerisinde İstanbul’da yaygınlaşmaya başladı. Çeşitli dükkanlar açılarak leblebiler satılmaya başladı. Böylece tek bir leblebi türü yerine birden fazla çeşit ortaya çıkmaya başladı. 19. Yüzyıl içerisinde leblebi ustalarının giderek artmasıyla daha da popüler bir hale geldi. Günümüzde 40 çeşit leblebi çeşidi bulunmaktadır. Her geçen gün leblebi ustaları daha farklı leblebi çeşitleri üretmek için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Ülkemizden dünyaya duyurulan bu kuruyemiş çeşidi farklı lezzetleri ile keyifli anlarımıza eşlik etmektedir. Başlıca leblebi çeşitleri kavrulmuş, beyaz, soslu, çikolatalı, tuzlu, acılı ve şekerli leblebilerdir.
Leblebi Nerede Yetişir?
Leblebi sevilerek tüketilen bir kuruyemiş çeşididir. Yıllar boyu kültürümüzde yer alan bu kuruyemiş çeşidi nohudun işlenmesi ile elde edilmektedir. Leblebi elde etmek için nohut üretmek gerekmektedir. Nohut üretildikten sonra birçok işlemden geçirilir ve leblebi elde edilir. Türkiye takıl ekimi açısından müsait olan birçok bölgesinde nohut ekimi gerçekleştirmektedir. Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi, en önemli nohut üretimi yapan bölgelerdir. Nohut üretimi içerisinde Konya, Kırşehir, Uşak, Antalya gibi şehirler ilk sıralarda yer alır.
Leblebi Nasıl Kavrulur?
Leblebi yapılacağı zaman bir gün öncesinde nohutlar ıslatılır ve kabarması beklenir. Ertesi gün ise nohutlar tavada ısıtılır. Daha sonrasında ise kabukları çıkartılır. Nohut günlerce terbiye edilir. Ardından fırında kavrulur. Nohudun leblebi olması için terbiye edilmesi ve tavlama işlemi yapılması gerekmektedir. Gün içerisinde üç kez tavlanır. Tavlama işlemi ise bir ısıtma işlemidir. Üç kez tavlanan nohut ardından dinlenmeye bırakılır. Dinlenme işlemi yaklaşık 15 gün sürmektedir.
Leblebi Kaç Kaloridir?
Leblebinin 100 gramında 268 kalori denk geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda bir küçük kahve fincanı içerisinde 20 grama denk gelen leblebi miktarında 54 kalori bulunmaktadır.
Leblebi Çeşitleri
Sarı Leblebi: Sarı leblebi akla ilk gelen leblebi türüdür. Çorum leblebisi olarak da bilinen bu leblebi türü düğünlerde en çok tercih edilen leblebi çeşididir. Sarı leblebi aynı zamanda çifte kavrulmuş leblebi olarak da bilinmektedir. Evlerinizde çayın yanında ya da ara öğünlerinizde her saat tüketeceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Beyaz Leblebi: Leblebi çeşitleri arasında en popüler olan bir diğer leblebi çeşidi de beyaz leblebidir. Beyaz leblebi boyut olarak sarı leblebiden biraz daha küçüktür. Farklı tür nohut kullanımından ötürü kavurma işlemi sırasında nohutlar beyaz rengini alır.
Tuzlu Sarı Leblebi: Leblebi çeşitleri içerisinde tuzlu sarı leblebi oldukça sık tüketilmektedir. Tuzlu sarı leblebi, klasik sarı leblebiye göre daha tuzlu bir leblebi çeşididir. Tuz ile kavrulan bu leblebi çeşidi kuruyemiş çeşitleri arasında oldukça fazla sevilmektedir.
Renkli Leblebi Şekeri: Leblebi çeşitleri içerisinde tatlı severler için oldukça tercih edilen çeşit renkli leblebi şekeridir. Akşam çay yanında ya da ara öğünlerde sıkça tüketilebilir. Renkli leblebi şekeri normal leblebinin sütlü çikolata ve Hindistan cevizi ile kaplanmış halidir.
Ballı Susamlı Leblebi: Leblebi çeşitleri içerisinde ballı susamlı leblebi tatlı severler için oldukça ideal bir leblebi türüdür. Besin değeri yüksek olan susam ve bal ile kaplanan leblebi sevilen bir kuruyemiş çeşididir.
Düğünler içerisinde ikram edilen kuruyemiş çeşitleri arasında birden fazla leblebi türü bulunmaktadır. İkramların pratik olması ve leblebinin Türkiye’de oldukça fazla sevilmesi leblebiyi bir düğün kuruyemişi yapmaktadır. Aynı zamanda leblebi, kuruyemiş olarak bütün bir şekilde tüketilirken toz haline getirilip de yenebilmektedir. Leblebi birçok çeşide sahip olmasıyla ve halk arasında oldukça sık tüketilmesinden ötürü en çok tüketilen kuruyemişlerdendir.