Türk Kahvesi Türleri Nelerdir, Kahve Çeşitleri Nasıl İsimlendirilir?

Türk kahvesi, kültürümüzde çok farklı bir yere sahiptir. Farklı geleneksel değerler ile de bütünleşen Türk kahvesi, yapımı ve sunumu ile kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Türk kahvesi günlük tüketimde de oldukça sık kullanılan bir üründür. Her evde ve her ofiste bulunun Türk kahvesi, farklı çeşitleri ile de mutfaklarda yerini almıştır. Zenginleştirilmiş içerikleri ile farklı çeşitlere sahip Türk kahvesi çeşitleri, geçmişten günümüze kültürümüzün bir parçası olarak en keyifli sohbetlere eşlik ederek varlığını sürdürmektedir.


Kahve Nedir, Nasıl Gelişmiştir?

Her kültürde ayrı bir öneme sahip olan kahve, farklı çeşitlere sahiptir. Günlük yaşantıda sıkça tüketilen içeceklerden biri olan kahve, sıcak ya da soğuk tüketilebilir şekilde farklı türlerde yapılabilmektedir. Kahve içinde farklı ürünler de kullanılarak tadını çeşitlendirmek mümkündür. Farklı tat ve içeriklere sahip olan kahvelerin yapımında temelde öğütülmüş kahve çekirdeği aynı şekilde kullanılır.

Kahve, ilk olarak Etiyopya’da keçiler aracılığı ile bulunmuştur. Coffea isiminde ağacın meyvelerinden elde edilir. Günümüzde farklı kahve ağacı türleri bulunmaktadır. Ağacın meyveleri farklı işlemlerden geçer. Etiyopta’dan hızla Orta Doğu’ya yayılan kahve, ülkemiz ile ilk defa 1555 yılında buluşmuştur. Türkiye’ye ilk defa Suriye’den gelen kahve, öncelikle saray mutfağında yerini almıştır.

Dünya çapında da günlük tüketim ürünü olarak bilinen kahve, global anlamda da farklı türlere sahiptir. Dünya çapında bilinen kahve çeşitleri; espresso, americano, latte, cappucino, mocha, espresso macchiato, filtre kahve, frappe gibi kahvelerdir. Dünya çapında bilinen bu kahve çeşitleri, temelde süt ve kahve ile yapılır ancak içeriğinde farklı aromaları da bulmak mümkündür.


Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?


Türk Kahvesi

Kahve denildiği zaman akla ilk gelen kahvelerden biri Türk kahvesidir. Türk kahvesi çoğunlukla çok kavrulmuş kahve çekirdeğinin öğütülmesi ile hazırlanır. Kahve çekirdekleri, toz gibi incecik şekilde öğütülür. Kahve öğütme değirmenleri ya da havanda döverek öğütme tekniği kullanılır. Türk kahvesinin yapımında sadece kahve ve su kullanılır. İsteğe göre şeker ilave edilebilir. Sunumunda Türk kahvesi fincanı, su ve lokum kullanılır.


Sütlü Türk Kahvesi

Sütlü Türk kahvesi, standart Türk kahvesinin süt ile pişirilmesi ile yapılan kahve çeşididir. Sütlü Türk kahvesi yapılırken cezveye su yerine süt eklenir. Türk kahvesinin tadını yumuşatmak isteyenler için idealdir.


Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi, günümüzde popüler olan geleneksel Türk kahvesi çeşitlerinden biridir. Bir öğütme biçimi olarak karşımıza çıkan dibek kahvesi, bilinen Türk kahvesi öğütme yöntemlerinden farklı bir yöntem ile öğütülür. Dibek kahvesi, taş havanlarda tokmak ile dövülerek öğütülür. Taş havan ve tokmak ile dövülerek elde edilen dibek kahvesi, aromasının bu sayede daha yoğun olması sağlanır.


Osmanlı Kahvesi

Osmanlı Devleti zamanında Türk kahvesinin içine çeşitli bitki ve aromalar eklenerek hazırlanan Osmanlı kahvesi, günümüzde de tüketilmeye devam etmektedir. Osmanlı kahvesi içerisinde farklı içerikler bulunur. Bu içerikler; menengiç, yemen kahvesi, kakule, salep, damla sakızı, keçiboynuzu, krema ve çikolatadır. Osmanlı kahvesi, kervansaray kahvesi olarak da bilinir. Dönemin padişahları için özel hazırlanan Osmanlı kahvesi, saray dışına çıkmamıştır.


Menengiç Kahvesi

Menengiç kahvesi, geleneksel Türk kahvesi çeşitleri arasında yer alan bir kahve türüdür. Çedene kahvesi olarak da bilinen menengiç kahvesi, çekirdek olarak yabani Antep fıstığı ağacı olarak tanınan menengiç bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Türk kahvesi gibi cezvede su ile yapılır, fincan ile servis edilir.


Cilveli Kahve

Klasik Türk kahvesi gibi hazırlanan cilveli kahve, üzerine eklenen badem ile yeni lezzetine kavuşur. Türk kahvesi gibi pişirildikten sonra üzerine çifte kavrulmuş badem ve öğütülmüş badem eklenir.


Mırra Kahve

Geleneksel Türk kahvesi çeşitleri arasında en sert içimli kahvelerden biri olan mırra kahve, kahvenin birden fazla defa demlenmesi ile yapılır. Demleme süreci uzundur. Cezve yerine imbiklerle sunumu yapılan mırra kahve, kulpsuz fincandan içilir. Mırra kahve, ülkemizde ağırlıklı olarak doğu bölgelerinde tüketilmektedir.