Türk Mutfağından Dünya Mutfağına Miras Kalanlar: Leblebi
Leblebi, günümüzde sıkça tüketilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer almaktadır. Nohudun kavrulmasıyla elde edilir. Farklı lezzetlerde leblebi çeşitleri bulunmaktadır. Leblebi çeşitleri; sarı leblebi, beyaz çıtır leblebi, acılı leblebi, köy leblebisi, beyaz leblebi, renkli leblebi şekeri, leblebi şekeri, soya soslu çıtır leblebi, ballı susamlı leblebi, soslu cips leblebi ve tuzlu sarı leblebidir.
Leblebi Çorum ilimize özgü bir kuruyemiş çeşididir. Çorum leblebisi, coğrafi açıdan da tescillenen ilk leblebi olma özelliğine sahiptir. Türk mutfağından dünya mutfağına miras kalan kuruyemiş çeşitleri içinde yer alan leblebi, kültürümüzde de özel bir yere sahiptir.
Leblebi Nasıl Bulundu?
Kuruyemiş çeşitleri içinde yer alan leblebi, ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından bulunmuştur. Şeyh Murat Gazi 1370-1390 yılları arasında bir bakliyat türü olan nohudun ıslatılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi, 17. Yüzyılda İstanbul’da yaygınlaşmaya başlamıştır. Sonrasında ise leblebi satan dükkanlar açılmaya başlamıştır. Ülkemizden dünyaya duyurulan leblebi, günümüzde farklı çeşitleriyle en keyifli anlarda yerini almaktadır.
Leblebi Nasıl Üretilir?
Leblebi, günümüzde severek tüketilen kuruyemiş çeşitleri içindedir. Yüzyıllardır kültürümüzde sıkça tüketilen leblebi, nohudun işlenmesi ile elde edilir. Nohut, günlerce terbiye edildikten sonra özel olarak fırında kavrulur. Nohudun leblebi olabilmesi için terbiye edilmesi, tavlama işlemi ile sağlanır. Nohut, üç gün içinde üç defa tavlanır. Tavlama işlemi, bir ısıtma işlemidir. Üç defa tavlanan nohut, serilir ve dinlenmeye bırakılır. Nohudun dinlendirilmesi 15 gün sürmektedir. Dinlendirilen nohut, akşamdan ıslatılır. Ertesi gün leblebi yapılmak üzere hazırlanır. Leblebi yapılacağı zaman nohutlar önce tavada ısıtılır daha sonra kabukları çıkartılır. Kabukların çıkarılma işlemi mafrak denilen aletle yapılır. Kuruyemiş çeşitleri içinde severek tüketilen leblebi, çoğunlukla iri ve kırmızı nohutlardan yapılır.
Leblebi Çeşitleri Nelerdir?
Kültürümüze özgü bir ürün olan leblebi, kuruyemiş çeşitleri içinde farklı çeşitliliğe sahip olan bir çerezdir. Leblebi çeşitleri; sarı leblebi, beyaz çıtır leblebi, acılı leblebi, köy leblebisi, beyaz leblebi, renkli leblebi şekeri, leblebi şekeri, soya soslu çıtır leblebi, ballı susamlı leblebi, soslu cips leblebi ve tuzlu sarı leblebi olarak bulunur. Leblebi, ayrı bir çerez olarak bulanabileceği gibi, karışık çerez çeşitleri içinde de yer almaktadır.
Sarı Leblebi
Leblebi çeşitleri içinde yer alan sarı leblebi, leblebi denildiğinde akla ilk gelen leblebi türüdür. Çorum leblebisi olarak da bilinir. Sarı leblebi, çifte kavrulmuş leblebi olarak da isimlendirilir. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Beyaz Leblebi
Leblebi çeşitleri arasında yer alan beyaz leblebi, en sık tüketilen kuruyemiş çeşitleri arasında yer almaktadır. Beyaz leblebi, sarı leblebiye oranla biraz daha küçük boyutlara sahiptir. Yağ oranı bakımından da yine sari leblebiye oranla daha az yağ içerir. Beyaz leblebi yapımında farklı tür nohutlar kullanılır. Bu nedenle nohudun cinsinden dolayı kavurma işlemi sırasında nohutların dış kabuğu beyaz rengi alır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Acılı Leblebi
Leblebi çeşitleri içinde yer alan acılı leblebi, kuruyemiş çeşitleri arasında acı severlerin vazgeçilmezi olan bir çerezdir. Acılı leblebi, farklı baharat çeşitleri ile hazırlanan bir üründür. Normal leblebi üzerine acılı baharatların eklenmesi ile hazırlanan acılı leblebi, karışık çerez çeşitleri arasında da en sevilen ürünlerden biridir. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Köy Leblebisi
Leblebi çeşitleri arasında yer alan köy leblebisi, beyaz leblebinin çifte kavrulması ile elde edilir. Sakız leblebi olarak da adlandırılan köy leblebisi, çerez çeşitleri arasında sevilen atıştırmalıklar arasındadır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Renkli Leblebi Şekeri
Leblebi çeşitleri içinde renkli leblebi şekeri, tatlı leblebi severler için oldukça keyifli bir üründür. Aynı zamanda nostaljik bir ürün olma özelliğine sahip olan renkli leblebi şekeri, sütlü çikolata ve hindistan cevizi ile hazırlanır. Normal leblebinin üzerine sütlü çikolata ve hindistan cevizi kaplanarak elde edilen renkli leblebi şekeri, çerez çeşitleri arasında nostaljik ve sevilen bir üründür. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Leblebi Şekeri
Leblebi çeşitleri arasında leblebi şekeri, tatlı leblebi severler için oldukça keyifli bir üründür. Aynı zamanda nostaljik bir ürün olma özelliğine sahip olan leblebi şekeri, sütlü çikolata ve hindistan cevizi ile hazırlanır. Normal leblebinin üzerine sütlü çikolata ve hindistan cevizi kaplanarak elde edilen leblebi şekeri, çerez çeşitleri arasında nostaljik ve sevilen bir üründür. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Soya Soslu Çıtır Leblebi
Leblebi çeşitleri içinde yer alan soya soslu çıtır leblebi, leblebinin soya sosu ile tatlandırılmış bir türüdür. Soya sosu severler için oldukça keyifli bir atıştırmalık olan soya soslu leblebi, çıtır lezzetleri sevenler için de ideal kuruyemiş çeşitlerindendir. Normal leblebinin üzerine soya sosu kaplanması ile hazırlanan soya soslu leblebi, sevilen atıştırmalıklar arasındadır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Ballı Susamlı Leblebi
Leblebi çeşitleri arasında yer alan ballı susamlı leblebi, leblebinin bal ve susam ile buluşmuş olan bir türüdür. Tatlı leblebi severler için de oldukça keyifli bir üründür. Normal leblebinin üzerine, besleyici değeri yüksek olan susam ve bal ile kaplanmasıyla hazırlanan ballı susamlı leblebi, sevilen kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Tuzlu Sarı Leblebi
Leblebi çeşitleri içinde yer alan tuzlu sarı leblebi, atıştırmalıklar arasında tuzlu severler için oldukça ideal bir lezzettir. Tuzlu sarı leblebi, klasik sarı leblebinin biraz daha tuz eklenmiş halidir. Tuzla kavrularak hazırlanan tuzlu sarı leblebi, sevilen atıştırmalıklar arasındadır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.
Soslu Cips Leblebi
Leblebi çeşitleri içinde bulunan soslu cips leblebi, atıştırmalıklar arasında baharatlı tatları sevenler için oldukça ideal bir lezzettir. Soslu cips leblebi, normal leblebi üzerine baharat karışımı eklenmesi ile elde edilir. Baharatlarla kavrularak hazırlanan soslu cips leblebi, sevilen atıştırmalıklar arasındadır. Dilerseniz akşam çayın yanına, dilerseniz ara öğünlerde, günün her saati rahatlıkla tüketebileceğiniz bir kuruyemiş çeşididir.