Türkiye'de En Çok Tercih Edilen 5 Kuruyemiş Çeşidi
Günümüzde insanlar sağlıksız yiyecekler yerine doğal ve katkısız ürünleri tercih etmektedir. Kuruyemiş çeşitleri de son yıllarda ön plana çıkan alternatif yiyecekler arasındadır. Diyet yaparken, spor yaparken ya da evde sohbet ederken kuruyemişler hayatın her alanında yanımızda.
Evlerin vazgeçilmezi olan ve her yaştan insanın severek tükettiği kuruyemiş çeşitleri Ufresh ile sofralarınıza kaliteli ve güvenli şekilde ulaşmakta. Parklarda, düğünlerde, doğum günü partilerinde, oyun oynarken ya da bireysel tüketimde hayatımızın her alanında kuruyemiş bulunmakta.
Ülkemizde en çok tercih edilen kuruyemişleri bu yazı içerisinde sizlere hazırladık. Sizler de damak tadınıza uygun en kaliteli kuruyemiş çeşitlerini Ufresh güvencesi ile satın alabilirsiniz.
Türkiye’de En Çok Tercih Edilen Kuruyemiş Çeşitleri
1- Badem
Taze lezzetler açısından kabuklu badem ve çiğ badem sıkça tercih edilen kuruyemiş çeşitlerindendir. Beyaz ve pembe renge sahip çiçekleri olan ağaçlar Akdeniz Bölgesi içerisinde yetişir ve ismi badem ağaçlarıdır. Eski Mısır döneminde halk tarafından da tüketilen bir kuruyemiş çeşididir. Eski Mısır döneminde tüketildiği ortaya çıktıktan sonra bademin bilinen en eski kuruyemişler arasında olduğu kanıtlanmıştır. Protein, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin olan badem lezzetli bir kuruyemiştir.
Bademin Besin Değeri Nedir?
Bademin 100 gramı 598 kaloridir. İçerisinde 54.1 gram yağ bulunur. Bu yağların 12.4 gramı doymuş yağ, 21 gramı çoklu doymamış yağ ve 25.7 gramı tekli doymamış yağdır. 18.7 gram protein bulunmaktadır. 15.2 gram diyet lifi ve 2.3 gram şeker bulunmaktadır. Kabuklu bademde kolesterol bulunmamaktadır.
Badem Nasıl Üretilir?
Badem ilkbahar zamanı meyvesini verir. Adını ise direkt ağacından alır. Badem ağacı, gülgiller ağaç familyası içerisindedir. Küçük bir ağaç türüdür. Badem ağacı Akdeniz iklim koşullarını sevse de genel olarak ülkemizin her yerinde yetişmektedir. Ülkemizde bademin bakım süresi yaklaşık üç yıldır. Bu süreden sonra bademini vermeye başlar.
2- Kabak Çekirdeği
Kuruyemiş çeşitleri arasında en çok aranılan lezzetlerden bir diğeri kabak çekirdeğidir. Bal kabağı meyvesinin içerisinden elde edilmektedir. Kabak çekirdekleri yassı ve koyu yeşil renkte olur. Kabak çekirdekleri diğer çekirdek çeşitlerine göre daha lezzetli ve besleyicidir. Kabak çekirdeklerinin bir diğer özelliği ise diğer çekirdek çeşitlerine oranla kalorisi daha yüksektir.
Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri Nedir?
Kabak çekirdeği besin değeri açısından zengin bir kuruyemiş çeşididir. 100 gram kabak çekirdeğinde 445 kalori bulunur. Kabak çekirdekleri içerisinde 53.7 gram karbonhidrat, 18.5 gram protein ve 19.4 gram yağ bulunmaktadır. Ayrıca kabak çekirdekleri günlük karbonhidrat ve yağ ihtiyacının %30'unu karşılamaktadır.
Kabak Çekirdeği Nasıl Üretilir?
İlk olarak bal kabağı içerisinden çekirdekleri kaşık ile çıkarmanız gerekmektedir. Ardından çıkardığınız bal kabağı çekirdeklerinin arasında kalan lifli ve etli kabak parçalarını temizleyin. Temizlediğiniz çekirdekleri kevgire alın ve oda sıcaklığındaki su ile yıkayın. Ardından temiz bir bez ile kurulayın.
Hazırladığınız kabak çekirdeklerini fırın tepsisi üzerine yerleştirin. Ardından 180 derecede fırında kabak çekirdeklerini 10 dakika kurutun. Ekstra tuz ve baharat eklemesi yapabilirsiniz, tercihinize kalmış. Yağ ilavesi yaparak kavurmak istediğiniz kabak çekirdekleriniz için; tavanıza ya da fırın tepsinize az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Kavurduğunuz kabak çekirdeklerini cam kavanozlarda hava almayacak şekilde muhafaza ederek tüketin.
3- Ceviz
Yaklaşık 18 farklı çeşide sahip olan ceviz neredeyse herkes tarafından sevilmektedir. Yabani türleri içerisinde olan cevizler dünyanın birçok alanında doğal olarak yayılmıştır. Anadolu cevizi çeşitli göçlerden de etkilenerek ticaret sayesinde yayılma alanının dışına taşmıştır. Bu ticaret sayesinde yayılan Anadolu cevizi birçok yerde bulunmaktadır.
Cevizin Türkiye’de varlığı ise binlerce yıla dayanmaktadır. Türkiye’nin coğrafyası cevizin doğal yayılma alanı içerisinde olduğu için birçok bölgede ceviz bulunur. Ceviz ağaçları hem kültür bitkisi olarak hem de yabani olarak Türkiye’de birçok bölgede bulunur. Deniz kıyısından 2000 metreye kadar olan yerlerde olarak yetiştirilmektedir.
Lezzeti ile ünlü kabuklu ceviz en sık tüketilen kuruyemiş çeşitlerindendir. Düğün çerezleri arasında da bulunan ceviz her kesimden insana hitap etmektedir. Ceviz, Ufresh farklı ile sofralarınıza güvenli bir şekilde ulaşmaktadır. Ufresh kalitesi ve güvencesi ile sipariş verebilirsiniz.
Cevizin Besin Değerleri Nelerdir?
Cevizin 100 gramı 654 kaloridir. İçerisinde 65 gram yağ bulunmaktadır. 15 gram protein, 14 gram karbonhidrat, 7 gram diyet lifi ve 2,6 gram şeker barındırır. Ceviz kolesterol içermez.
4-Fındık
En keyifli anların olmazsa olmazlarından biri fındıktır. Fındık en çok tercih edilen kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Oyun oynarken, kahve içerken, doğum günü partilerinde, akşam çay sohbetlerinde birçok keyifli anlarda bizlere eşlik eder. Günlük tüketime ek olarak toplu aktiviteler içerisinde, ara öğünlerde birçok alanda fındık yer alır.
Fındık kelimesi ise Antik Çağ döneminde Karadeniz’in eski bir adı olan Pont Exinus’dan meydana gelmiştir. Zaman içerisinde pontik sözcüğünden türemiştir.
Fındığın Besin Değeri Nedir?
Fındık demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Fındıkta aynı zamanda E vitamini, protein ve Omega 3 bulunmaktadır. Fındığın 100 gramı 628 kaloridir. İçerisinde 61 gram yağ bulunmaktadır. Fındık kolesterol ve sodyum içermez.
Fındık Çeşitleri;
Çiğ fındık içi, kabuklu fındık, kavrulmuş fındık İçi, kavrulmuş tuzlu fındık olmak üzere dört farklı çeşide sahiptir.
Ufresh sizlere en güncel kuruyemiş fiyatlarını sunmaktadır. Ufresh ana sayfasında en güncel kuruyemiş fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
5- Kaju
Kuruyemiş raflarında bulunan kaju en çok sevilen kuruyemiş çeşitlerinden biridir. Lezzetli ve herkes tarafından sevilen bu kuruyemiş çeşidi hem çiğ kaju hem de kavrulmuş kaju olarak tüketilmektedir. Damak tadınıza uygun olarak tercih edilebilecek olan bu kuruyemiş, günün her saati tüketilebilir.
Anavatanı Brezilya olan kajuyu dünyaya duyuran Portekizliler olmuştur. Dünyada en yoğun olarak bulunduğu bölge Ekvator’dur. Oldukça lezzetli olan bu kuruyemiş aslında kaju ağacının bir meyvesidir. Kaju ağacı ise kaju çekirdeğini ve kaju elmasını üreten bir ağaçtır. Yaprak dökmeyen bir tropikal iklim ağacıdır.
Kaju ağacının en verimli olduğu koşullar Ekvator’un sahip olduğu yağışlı ve nemli bir iklim alanıdır. Batı Afrika’da bu iklim türüne benzediği için kaju, o bölgede de yetiştirilmektedir. Günümüzde kaju Hindistan’da da bulunmaktadır ve kaju üretimi açısından Hindistan, Dünyanın önde gelen kaju üreticilerindendir.
Kajunun Besin Değeri Nedir?
Kajunun 100 gramı 553 kaloridir. İçerisinde 44 gram yağ bulunur. 18 gram protein, 30 gram karbonhidrat, 3,3 gram diyet lifi ve 6 gram şeker barındırır. Kaju kolesterol içermez.
Ufresh sizlere en güncel kuruyemiş fiyatlarını sunmaktadır. Ufresh ana sayfasında en güncel kuruyemiş fiyatlarına ulaşabilirsiniz.