Kabak Çekirdeği Nedir? Diğer Çekirdek Çeşitlerinden Farkı Nelerdir?

Kuruyemiş olarak sofralarımızda sıklıkla yer alan kabak çekirdeği, bal kabağı meyvesinin içinden elde edilmektedir. Kabak çekirdekleri; yassı ve koyu yeşil renkte olup sarımsı renkte bir kabuk içinde yer almaktadır. Çekirdekleri kabuksuz olarak üretilen kabak çekirdeği çeşitleri de bulunmaktadır. Kavrularak kuruyemiş şeklinde tüketilen kabak çekirdekleri, diğer çekirdek türlerine oranla daha lezzetli ve besleyicidir. Kabak çekirdeklerinin diğer çekirdeklere oranla kalori oranları da oldukça yüksektir.

Özellikle kış aylarında yetişen bal kabağı içerisinde yer alan çekirdekler çıkarılıp temizlendikten sonra iyice kurutulur. Kurutulan kabak çekirdekleri isteğe güre tuzla kavrularak tüketilir.

Besin değeri oldukça yüksek olan kabak çekirdeklerinin bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Tatlılarda ve ara öğünlerde sıklıkla tercih edilen kabak çekirdeklerinin sık tüketilmesi önerilir.

 

Kabak Çekirdeği Faydaları

Kabak çekirdeğinin bilinen birçok faydası bulunsa da Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında kabak çekirdeğinin faydalarından bahsetmek mümkün değildir.

 

Kabak Çekirdeği Kalori

Bir avuç kabak çekirdeği kaç kaloridir? Bir avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kaloridir. Kabak çekirdeğinin yağ oranı doymuş yağ oranı baz alındığında %10.53 olarak hesaplanmaktadır. Kabak çekirdeği protein bakımından da oldukça zengin bir kuruyemiştir. Bir avuç kabak çekirdeği içerisinde ortalama 5 gram protein bulunmaktadır.

 

Kabak Çekirdeği Yağı

Kabak çekirdeği yağı mutfaklarda sıklıkla tercih edilen yağlar arasında yer almaktadır. Kabakgiller familyasından gelen latince ismi Cucurbita Pepo olan kabağın; helvacı kabağı, bal kabağı ve sakız kabağı türleri bulunmaktadır. Kabak çekirdeği yağı, kabak çekirdeklerinin soğuk pres yöntemi gerçekleştirilerek yağının çıkarılmasıyla elde edilmektedir. Kabak çekirdeği yağı, evde kolaylıkla yapılamayacak bir bitkisel yağ çeşididir.

 

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Kabak çekirdeği yağı bitkisel bir yağdır. Kabak çekirdeği yağı içerek ya da farklı yemeklere karıştırılarak tüketilebilmektedir. Kabak çekirdeği yağı pek çok yörede salatalar ve zeytinyağlılarda kullanılmaktadır.

Harici olarak kullanılan kabak çekirdeği yağları uygulanacak bölgeye masaj yapılarak yetirilmektedir.

Tüm bitkisel yağlarda olduğu gibi kabak çekirdeği yağını da kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

 

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır Mı?

Dengeli ve yeterli seviyelerde tüketilen kabak çekirdekleri kilo aldırmamaktadır. Aksine kabak çekirdeği kuruyemişi diğer pek çok kuruyemiş türünde olduğu gibi dengeli ve kontrollü tüketim şartı ile diyet listelerinde yer almaktadır.

Kabak çekirdeği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre oldukça yüksek oranda protein içermektedir. Bu sebeple kabak çekirdeği bilinçli şekilde tüketildiğinde kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ara öğün olarak tüketilen kabak çekirdekleri yüksek protein değerleri sebebiyle uzun süre tokluk hissi sağlar.

Ancak fazla tüketilen kabak çekirdeği kuruyemişleri yüksek kalori değerleri sebebiyle kilo alımına sebep olmaktadır.

 

Kabak Çekirdeği Besin Değeri

Kabak çekirdeği besin değeri açısından zengin bir kuruyemiş türüdür. 100 gram kabak çekirdeği içerisinde ortalama 445 kalori bulunmaktadır. Kabak çekirdekleri; 53.7 gram karbonhidrat, 18.5 gram protein ve 19.4 gram yağ içermektedir. Ayrıca kabak çekirdekleri günlük karbonhidrat ve yağ ihtiyacının %30'unu karşılamaktadır.

 

Kabak Çekirdeğinin Zararları

Dengeli ve düzenli tüketilmeyen her besin gibi kabak çekirdeklerinin aşırı tüketilmesi de faydadan çok zarara sebep olmaktadır. Kalori ve yağ değerleri sebebiyle günlük belirli bir dozun üzerinde kabak çekirdeği tüketilmemesi gerekmektedir. Kabak çekirdeği kuruyemişinin alerjik reaksiyonlara sahip olan kişilerce tüketilmesi kesinlikle önerilmez.

 

Kabak Çekirdeği Nasıl Kurutulur?

Kabak çekirdeği nasıl kurutulur, kabak çekirdeği nasıl kavrulur? Soruları evinde kendi kuruyemişini hazırlamak isteyen, çiğ balkabağı sahiplerinin sıklıkla merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Evde kabak çekirdeği kavurmak oldukça kolaydır ancak lezzetli kabak çekirdekleri elde etmeniz için dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır.

Kabak çekirdeğinizi kurutmak için:

İlk olarak yaş bal kabağınız içerisinden çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla dikkatlice çıkarın. Ardından çıkarılan bal kabağı çekirdeklerinin arasında kalan lifli ve etli kabak parçalarının tamamen temizleyin.

Çıkarılan ve temizlenen taze kabak çekirdeklerini bir kevgire alıp oda sıcaklığındaki suyla yıkayın, ardından temiz bir bezle tamamen kurutun. Bu aşamada kabak çekirdeklerinin dış kabuğunun tamamen kuruduğundan ve üzerinde hiç kabak parçası kalmadığından emin olunması gerekmektedir.

Hazırlanan kabak çekirdeklerinizi bir fırın tepsisi üzerine çok üst üste kalmayacak şekilde güzelce yayın. Kabak çekirdeklerinizin yapışmasından ve doğru pişmemesinden endişe ediyorsanız fırın tepsinizin altına pişirme kağıdı yerleştirebilirsiniz.  

Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında kabak çekirdeklerinizi yaklaşık 10 dakika kurutun. 10 dakikanın ardından kabak çekirdeklerinizi fırından çıkartarak alt üst edin. Bu aşamada tercihinize göre ekstra tuz ve baharat eklemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Baharat eklemelerini gerçekleştirdiğiniz kabak çekirdeklerini yeniden fırınlayarak güzelce kavurun. Fırın performansına ve kabak çekirdeklerinizin kavrulmasına göre kavurma süresi değişecektir. Ancak kabak çekirdeklerinizi yakmamak için kontrollü şekilde fırınlamanız önerilir.

Kabak çekirdeklerinizi herhangi bir yağ ilavesi yapmadan rahatlıkla kavurmanız mümkündür. Tercihe göre yağ ilavesi yaparak kavurmak istediğiniz kabak çekirdekleriniz için; tavanıza ya da fırın tepsinize az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Kavurduğunuz kabak çekirdeklerini cam kavanozlarda hava almayacak şekilde muhafaza ederek tüketebilirsiniz.