Brezilya Cevizi Nedir, Nasıl Yetişir?

Brezilya cevizi, diğer adıyla Bertholletia excelsa olarak da bilinmektedir. Yoğun olarak Güney Amerika’nın Amazon bölgesinde görülmekte ve bu bölgeye özgü bir yemiştir. Amazon bölgesi içinde yoğun olarak nehir kıyılarında bulunmaktadır. Brezilya’nın yanı sıra Peru, Kolombiya, Venezuela gibi ülkelerde de yetişmektedir.

Ne kadar bu ülkelerde de yetişiyor olsa da en yüksek ihracat payına sahip olan ülke Bolivya’dır. Barındırdığı besin değerleri açısından çok faydalı bir yemiştir. Fakat barındırdığı besin değerlerinin yoğunluğundan dolayı günde 5-6 taneden daha fazla yenilmesi önerilmemektedir.

Kuzey Amerika’da 1970’li yıllarda bu kuruyemiş çeşidine “Zenci ayak parmağı” da denmekteydi fakat bu ırkçı söylemin hoş karşılanmamasından dolayı bu ismin kullanımı gitgide azalmaya başladı. Adının Brezilya cevizi olmasına rağmen Brezilya’da bu yemişe Portekizce castanhas-do-pará yani Pará kestanesi denmektedir.

 

Brezilya Cevizinin Özellikleri

Brezilya cevizinin kabuğu gri renktedir ve pürüzsüzdür. Meyvenin tozlaştıktan sonra olgunlaşması yaklaşık olarak 14 ay sürmektedir. Olgunlaşan meyve diğer yemiş türlerine veya meyvelere göre oldukça büyüktür. Meyvenin yaklaşık olarak boyutu 10-15 cm çapında olup, ağırlığı 2.3 kilogramdır.

Şekil olarak Hindistan cevizine çok benzemektedir. Sağlam kabuğunun içinde ortalama olarak 8-24 adet belirgin tohum bir arada bulunmaktadır. İşte bunlar Brezilya cevizi denilen, kuruyemiş türlerinden bir tanesidir. Gayet lezzetli olan bu ceviz, lüks karışık kuruyemiş tabaklarınızı canlandıracak.

Siz de Brezilya cevizinin tadına bakmak istiyorsanız hemen satın alın alın.


[URUN]602,602,602,602[/URUN] 

 

Brezilya Cevizi Ağacının Özellikleri

Adından dolayı üne sahip bu kuruyemiş çeşidi ağacı yaklaşık olarak 150 metredir. Ağacın bu denli büyük ve iri olmasından kaynaklı olarak, ağacın kesimi yetkililerce yasaklanmıştır. Amazon Yağmur Ormanı’nın en büyük ağaçlarından bir tanesi olduğundan dolayı insanlar tarafından bu Brezilya cevizi ağacına saygı duyulmakta ve koruma altına alınmaktadır.

Yaklaşık olarak 500 yıl yaşayabilen bu ağaçlar, genel olarak, nehir kıyılarında bulunmaktadırlar. Hatta bazı kaynaklara göre bu ağaç 1000 yaşına kadar yaşayabilmektedir. Ağacın kökü, boyunun yarısından daha fazla uzunluğa sahiptir.

Brezilya cevizini üreten bu ağaç, yağmuru oldukça seviyor ve hiçbir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Brezilya cevizi ağaçları kuru mevsimde yaprak dökerler. Çiçekler, sahip olduğu iki parçalı yaprak döken bir kaliks, taç yaprağı ve başlıklı bir kütle şeklinde şekillendirilmiş birden fazla organa sahip olan salkımlarda doğar.

 

Dünya’da Brezilya Cevizinin Üretimi

Brezilya cevizi, ne kadar isminde Brezilya bulunsa da Brezilya cevizinin Dünya’da en çok üretimi yapılan yeri Bolivya’dır. Bolivya Dünya’da üretilen Brezilya cevizinin %47’sini üretmektedir. İsim sahibi olan Brezilya ise toplam Brezilya cevizi üretiminin @’ını üretmektedir. ABD ise toplam üretimin %9’unu üretmesine rağmen, Dünya’daki en büyük Brezilya cevizi ithalatçısıdır.

 

Brezilya Cevizi Nasıl Yetiştirilir?

Üreticilerden almayıp, kendi Brezilya cevizinizi yetiştirmeye çalışmak zor olmakla birlikte biraz sabır istemektedir fakat eğer başarıya ulaşırsanız, bütün çabalarınıza değecektir. Brezilya cevizi tohumlarını karışık kabuksuz kuruyemiş torbasından almamalısınız çünkü oradan alırsanız çoğaltamazsınız. 

Fidan satıcılarından elde edebileceğiniz Brezilya cevizi tohumu temin edin. Tohumun kesinlikle çiğ tohum olması gerekmektedir. Tohumun dış kabuğunu yumuşatabilmek için 24 saat boyunca tohumu suya batırın. 24 Saatten sonra suyu dökün ve tohumları durulayın. Tohumları, onlar filizlenene kadar her 8 saatte bir tekrar tekrar ıslatın ve durulayın.

Tohum filizlendikten sonra besin açısından zengin saksı toprağını şeffaf cama doldurun ve toprağın ortasında bir delik açarak, tohumu içine itin. Filizlenen ucun toprağa girmesini izin vererek, üstünü örtün. Toprağı nemlendirin ve nemli tutun. Kabı gazlı bez veya tülbentle örtün ve bir lastik bantla sıkıca sabitleyin. Kabı dolaylı güneş ışığı alan sıcak bir alana koyun ve büyüme ve kuruluk açısından kontrol edin.

Fide 6-12 inç (15-30 cm.) Boyunda olduğunda, onu tam güneş, iyi drene olan toprak ve ılık tropikal sıcaklıklarla yüksek nemli bir alana dikin.


[URUN]602,602,602,602[/URUN] 

 

Brezilya Cevizinin Besin Değeri

Brezilya cevizi, besin değeri açısından çok zengindir. Kuruyemişler arasında en zengin besin değerine sahip yemişlerden bir tanesidir. Brezilya cevizi, %14 proteinden, %12 karbonhidrattan ve %66 yağdan oluşmaktadır. 100 gram Brezilya cevizinde yaklaşık olarak 656 kalori bulunmaktadır. Sahip olduğu bu kalorinin %85’i yağdan meydana gelmektedir.

Yağ bileşenleri # doymuş, %38 doymamış ve %32 çoklu doymamış yağlardan oluşmaktadır. Çoklu doymamış yağ içeriği, sahip olduğu omega-6 yağ asitlerinin sebep olmasıyla kabuklu Brezilya cevizi hızla sertleşebilir.