Kaju Nedir, Nerede Yetişir?
Kaju diğer adıyla (Anacardium occidentale), sakız ağacıgiller (Anarcadiaceae) familyasında bulunan tropikal bir iklim bitkisidir. Anavatanı Brezilya olan bu bitkiyi Dünya’ya asıl duyuran Portekizliler olmuştur. Dünya’da en yoğun bulunduğu bölge Ekvator’dur. Geçmişte Portekizlilerin Brezilya’yı işgalinden sonra denizciler kaju tohumlarını batı Afrika kıyılarına götürmüşlerdir.
Kaju ağacının en verimli olabileceği koşullar, Ekvator’un sahip olduğu gibi yağışlı ve nemli iklimdir. Batı Afkrika’nın da bu iklim türüne benzemesi sayesinde kaju, o topraklarda da yayılmaktadır. Afrika’nın batısında bulunan Angola, Namibya ve Gabon gibi ülkelerden yayılarak, doğu Afrika’daki ülkelere, Kenya, Mozambik ve Tanzanya’ya kadar gelmiştir.
Günümüzde kaju Hindistan’da da bulunmakta ve kaju üretimi açısından Hindistan, Dünya’nın önde gelen üreticilerinden bir tanesi konumundadır.
Neden Bu Kadar Seviliyor?
Kuruyemiş raflarında ve tabaklarımızda yıllardır bulunan bu lezzetli kuruyemiş hem çiğ kaju olarak hem de kavrulmuş kaju olarak tüketilebilmektedir. Damak zevkine göre tercih edilebilecek olan bu kuruyemiş, günün her saati severek tüketilebilir. Kaju, geleneksel çay zevkimizin yanına da çok yakışmaktadır.
Aynı zamanda kaju ile kaju ezmesi yapılarak, kahvaltılarınıza bir lezzeti daha ekleyebilirsiniz. Öten yandan Türkiye’de pek bulunmasa da yurt dışında tüketimi çok fazla olan kaju suyu, denenmesi gereken lezzetlerden bir tanesidir.
Siz de kavrulmuş kaju veya çiğ kaju lezzetine ulaşmak için hemen satın alın.
[URUN]650,603,345,650[/URUN]
Kaju Ağacının Özellikleri
Kuruyemiş çeşitleri denilince akla gelen ilk isimlerden olan kaju, ağaçta yetişerek sofralarımıza kadar gelmektedir. Nefis lezzete sahip olan bu kuruyemiş türü aslında kaju ağacının bir meyvesidir. Kaju ağacı, kaju çekirdeğini ve kaju elmasını üreten ve yaprak dökmeyen bir tropikal iklim ağacıdır.
Kaju ağacı ortalama olarak oldukça uzun bir ağaçtır. Bu ağaçlar genel olarak 14 metreye kadar uzayabilirler. Şekil bakımından düzgün olmayan şekilsiz bir gövdeye sahiptir. Yapraklarını hiç dökmeyen bu ağaç, yılın 4 mevsimi yeşildir. Kaju ağacının yaprakları da spiral şeklinde oluşmaktadır.
Yaprak özellikleri genel olarak kösele dokuludur ve yaklaşık olarak 4-22 cm uzunluğunda olup 2-15 cm genişliğindedir. Kaju ağacı yaprakları düz kenar boşluklu yapıya sahiptir. Kaju ağacı aynı zamanda çiçek açmaktadır.
Çiçekler ortalama olarak 26 cm kadar bir olgunluğa erişirler ve salkım şeklinde oraya çıkarlar. Çiçeklerin rengi erginliğe erişirken, zamanla kırmızıya dönmeye başlar.
Kaju Ağacının Meyvesi
Kaju ağacının meyvesi, tahmin edilebileceği gibi kajunun kendisi değildir. Kaju çiçeğinin kabuğundan gelişerek oluşmaktadır. Aslına bakıldığında bu meyve de yenilebilmektedir ve tadı da gayet güzeldir. Fakat kajunun kendisi kadar yeterli üne sahip değildir. Kaju ağacının meyvesi orta Amerika’da “Maragon” olarak adlandırılır ve kimi yerlerde kaju elması olarak da anılmaktadır. Kaju meyvesinin az bilinen diğer bir ismi de sahte meyvedir.
Bildiğimiz kuruyemiş olan kajudan bahsedildiğinde, bu kuruyemiş çeşidinin meyve olarak anılması büyük hata olacaktır. Söz konusu olan kaju, kaju ağacının meyvesi değil, kaju ağacının tohum kısmıdır. Kaju ağacının tohum kısmı, asıl kıymetli olan kısmıdır. Kaju meyvesinin içerisinde yetişerek, küçük böbrek görünümlü şeklini almaktadır.
Bu kaju ağacının tohumu da kaju kuruyemişinin de asıl maddesini oluşturur.
En Çok Kaju Nerede Yetişir?
Kaju, kuruyemiş sektöründe en önemli besinler arasında yer almaktadır. Bu yüzden üretimi de bir o kadar çok yapılmaktadır. Dünya’daki en fazla kaju üretimi %22’lik oran ile Vietnam’da bulunmaktadır. İkinci sırayı %19’luk oran ile Hindistan almaktadır ve üçüncü sırada %18’lik oran ile Fildişi Sahilleri bulunmaktadır.
[URUN]650,603,345,650[/URUN]
Kajunun Besin Değerleri Nelerdir?
Söz konusu olan lezzet kuruyemiş kategorisinden olunca, kajunun besin değerinin sıkça sorulan sorulardan olması tartışılmazdır. Kaju kalori bakımından yüksek değere sahip olmasından dolayı kaju tüketimi kontrol bir biçimde yapılmalıdır.
Kuruyemişler arasında besin değeri yüksek olanlardan bir tanesi olan kaju, 100 gramında 550 kalori bulunmaktadır. 100 gram kaju da 32.7 gram karbonhidrat, 18.2 gram protein ve 43.8 gram yağdan oluşmaktadır. Potasyum açısından zengin bir besin değerine sahiptir.
Karbonhidratın 3.3 gramı diyet liflerinden meydana gelir ve günlük lif ihtiyacımızın %13’ünü oluşturmaktadır. Temel olarak günlük K vitamini ihtiyacının %43’ünü, magnezyum ihtiyacının %73’ünü, günlük fosfor ihtiyacının %60’ı gibi daha birçok vitaminin ve yararlı maddeleri karşılayabilmemizde yararlı olmaktadır.