Özel Günlerin Vazgeçilmezi Lokum Nedir, Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Geleneksel Türk mutfağının en lezzetli tatlıları arasında yer alan lokum, saraylardan günümüze ulaşan, damaklarda iz bırakan bir tatlıdır. Turkish Delight ismi ile bilinen dünyaca ünlü tatlımız lokum, sofralarımıza lezzet katmaktadır.
Kahve keyfimizin yanında yer alan en iyi arkadaş, bayram ve özel günlerimizin vazgeçilmez tatlısı Türk lokumunun tarihi yüzlerce yıl önceye dayanmaktadır.
Keyifli sohbetlerimizin vazgeçilmezi Türk lokumunun tarihi nedir, lokum nasıl yapılır, lokumun besin değeri nedir, lokum çeşitleri nelerdir sorularını merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Lokumun Tarihi
Tadıyla sofralara lezzet katan lokum Osmanlı Saraylarının vazgeçilmez tatlılarından biriydi. Özellikle geleneksel Türk toplumunda gelen misafirlere Türk Kahvesi yanında lokum sunmak önemli bir adetti. Bu sebeple de neredeyse her Türk evinde mutlaka ikramlık lokum bulundurulurdu.
Lokum tatlısının kökeni eski tarihlere dayanmaktadır. Pers imparatorluğunun da sevilen tatlılarından olan lokum ‘’abhisa’’ yani mutluluk anlamı taşımaktaydı.
Farklı kültürlerce aroması ve ismi değişen lezzetli lokumlar 17 ve 18. YY’da Osmanlı mutfağında boğazı rahat ettiren anlamına gelen rahat ul-huküm olarak isimlendirilmiştir.
Ticaretin yaygınlaşması ile Avrupa’ya yayılan lokum lezzeti kısa zamanda dünya çapında sevilen bir lezzet olmuştur. Günümüzdeki Turkish Delight kavramı ticaret yollarına lokum lezzetinin Türk tüccarlar tarafından tanıtılması ile ortaya çıkmaktadır.
Lokumun ilk seri üretimi 1777 yılında Osmanlı’da başlamıştır. İlk lokum üretimi; bal, meyve şurubu ve un karıştırılarak elde edilmiştir. Nişasta ve şekerin icadı ile lokum günümüze gelene dek farklı güncellemeler ile lezzetine lezzet katmıştır.
[URUN]654,649,645,640[/URUN]
Lokum Nasıl Yapılır?
Tadıyla damaklarımızda iz bırakan lokum; sitrik asit, nişasta ve şekerin uygun oranlarda karıştırılması ve pişirilmesi ile elde edilmektedir. Arzu edilen lezzete göre uygun aroma eklemeleri ile lokum zenginleştirilir.
Pişirilmenin ardından yapışkan kıvama ulaşan lokum sert bir yüzeyde bekletilir. Hazırlanan lokumlar Hindistan cevizi, fındık, antep fıstığı gibi isteğe göre değişen çerezler ile kaplanarak hazırlanır ve paketlenir.
Lokum Çeşitleri
Farklı kültürlere ve damak zevklerine hitap eden lokum günümüze dek pek çok farklı şekilde üretilmiştir. Günümüzde sayısız lokum çeşidi mevcuttur. En çok tercih edilen lokum çeşitleri arasında narlı lokum, çifte kavrulmuş lokum ve sultan lokumu karşımıza çıkmaktadır.
Osmanlı döneminden itibaren lokum tatlısı pek çok farklı aromalı lezzetleri ile üretilmektedir. Bu sebeple her damak tadına uygun lokum çeşidi bulmak mümkündür.
Fındık, Antep fıstığı, kadayıf ve gül yaprakları ile kaplı birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Özel kuruyemiş lezzetleri Türk lokumlarının lezzetine lezzet katmaktadır.
Lokum çeşitleri yapılma aşamalarına göre farklılık göstermektedir. Çifte kavrulmuş lokumlar, cezeryeler ve klasik lokumlar yapım aşamalarına göre farklılık gösterir. Çifte kavrulmuş lokum çeşitleri lokumun kavrulma süresinin daha uzun tutulduğu lokumlardır.
Günümüzde lokum çeşitleri modern tatlı lezzetleri ile birlikte de sunulmaktadır. Her çağa ayak uyduran eşsiz lokum tatlısı günümüzde; çikolatalı lokum, fındık kremalı lokum çeşitleri ile sofralarımıza lezzet katmaktadır.
Hindistan cevizli çikolatalı sultan lokumu, Antep fıstıklı çikolatalı lokum, kadayıflı çikolatalı lokum, Antep fıstıklı sultan süt lokumu, sultan Hindistan cevizli fındık kremalı lokum, Antep fıstıklı fındık kremalı lokum, kadayıflı fındık kremalı lokum, fındık parçacıklı fındık kremalı lokum, fındık parçacıklı çikolatalı lokum, çikolatalı lokum gibi lokum çeşitleri mevcuttur.
[URUN]646,617,615,578[/URUN]
Hediyelik Lokum Çeşitleri
Türk kültüründe lokum lezzeti yalnızca lezzetli bir tatlı anlamını taşımamaktadır. Türk geleneksel kültürüne göre lokum; birlik beraberlik ve sevginin sembolüdür. Bu sebeple tarih boyunca hediyelik lokum kültürü süregelmektedir.
Değerli konuklarımızı ağırlayacağımız cemiyetlerimizde, özel günlerimizde, ziyarette bulunacağımız sevdiklerimize, ev ziyaretimize gelen misafirlerimize hediyelik lokum ikram etmek büyük önem taşımaktadır.
En çok tercih edilen hediyelik lokum çeşidi sultan lokumudur. Yoğun lezzeti ve Hindistan cevizi kaplaması ile damaklarda iz bırakan sultan lokumu sevgimizi ve saygımızı göstermek istediğimi sevdiklerimiz için tercih edeceğimiz lezzetli hediyeliklerdendir.
Lokumun Besin Değerleri
Lokum, içerisinde yer alan malzemelere göre besin değeri değişmektedir. Ortalama besin değeri 100 gram lokum içerisinde; 89.28 gr karbonhidrat, 0.19 gr yağ, 0.12 gr protein, 0 gr lif, 19 mp potasyum, 0 mg kolesterol, 5 mg kalsiyum ve 0.1 mg demir olarak belirtilmektedir.