Hurma Alırken Neye Dikkat Etmelisiniz?
Hurma, ülkemizde ramazan ayında sık tüketilen bir meyve olarak bilinir ancak artık gündelik hayatta sofralarda ve mutfaklarda yerini aldı. İkramlık olarak ev ziyaretlerine götürülmesinin yanı sıra, kolay tüketimi sayesinde günlük atıştırmalık olarak oldukça sık tercih edilen bir meyve. Farklı çeşitlere sahip olan hurmalar; tadı, rengi, yumuşaklığı gibi özellikleriyle de birbirinden ayrışmaktadır.
Kaliteli hurma için ürün alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Hurmaya tat verebilmek için yapay tatlandırıcılar eklenebilmekte. Bu nedenle hurma alırken “içindekiler” kısmı dikkatli olunmalı. İçeriğinde glikoz olan hurmalar yerine doğal ve katkısız ürün tercih edebilmeli. Glikoz katkılı hurmalar, daha ıslak bir görünüme sahiptir. Glikoz katkılı hurmalarda yapışkanlık daha fazla olur.
Hurma Ağacı Nasıl Yetişir?
Hurma ağacı, palmiye cinsi ağaç türlerinden biridir. Çöl iklimi, ılıman iklim ve tropikal iklimlerde kolayca yetişir. Sıcağa ve güneşe dayanıklı olan bu ağaçlar, uzun yıllar meyve verebilir. Sıcağı sevdiği kadar suya da ihtiyaç duyan hurma ağaçlarına gerektiği kadar su verilmelidir.
Üst bölümleri güneşi seven hurma ağaçlarının kök kısımları ise kuru kalmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle uygun şekilde büyümesi ve meyve vermesi için sulanmalıdır. Besin değeri bakımından da oldukça çeşitli içeriğe sahip olan hurma, ülkemizde de yaygın tüketime sahiptir. Bu meyve ağacı, meyvesini dalları arasında salkım olarak yetiştirir. Bir hurma ağacının ortalama ömrü 70-120 yıl arasındadır.
Hurma Nasıl Saklanmalı?
Hurma, günlük tüketimde de yerini alan bir ürün ancak ürünü saklarken bazı noktalara dikkat edebilirsiniz.
• Hurma serin bir ortamda saklanmalıdır.
• Çabuk tüketilmeyecek olan hurmalar, buzdolabında saklanabilir.
• Hurma, yıkanmadan yenmelidir çünkü şıralı meyve kategorisinde yer almaktadır.
• Sıcağa maruz bırakılmamalıdır.
Hurma Çeşitleri Nelerdir?
Sofralarımıza eşlik eden hurmanın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Tunus Bölgesi’nde yetişen hurmaların tadı daha şekerli olur. Filistin, İran, Lübnan, Ürdün gibi bölgelerde yetişen hurmaların çekirdekleri biraz daha küçük olur. Hurmanın; acve hurması, safavi hurması, Kudüs hurması, Medine hurması, Bağdat hurması, İran hurması gibi farklı çeşitleri bulunur. Ayrıca yaş ve kuru hurmalar olarak da ayrılır. En çok tercih edilen hurmalar Medine hurmaları ve Kudüs hurmalarıdır. Medine hurması, açık kahverengidir, Medine ve çevresinde yetişir. Büyüklük olarak diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük boyuttadır ve kabuk bölümü daha incedir. Etli ve yumuşak olan çeşitlerden biridir. Kudüs hurması ise yumuşak bir dokuya sahiptir. Ayrıca parlaklığı da diğer hurma çeşitlerine göre daha fazladır.
Hurma çeşitlerinin her yıl oluşan talep arz doğrultusunda hurma fiyatlarında farklılıklar görülmektedir. Güncel hurma fiyatları ve hurma çeşitleri için Ufresh Hurmalarına bakabilirsiniz.