Yaz Yemişleri: Aydın Kuru İncir

Ülkemizde en sık tüketilen yaz yemişleri arasında incir vazgeçilmezdir. İncirin her türlüsü çok fazla tüketilmektedir. Ülkemizin zengin bir toprak çeşitliliğine sahip olmasından ötürü çok sayıda incir türü yetişmektedir. Dünyada incir üretimi açısından ülkemiz ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise incir üretimi açısından Aydın ve İzmir illeri başta gelmektedir.

 

İncirin güncel fiyatları ise ağırlığına ve incirin türüne göre çeşitlilik göstermektedir. En güncel kuru incir fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

 

İncir Nedir?

 

İncir, dutgiller familyası adı altında Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. İncir kendi içerisinde 800 farklı türe sahiptir. İncir ağaçlarında tozlaşma gerekir. Ağaç dikiminde bir dişi ve bir erkek ağaç olarak ekilmelidir. İncir sobtropik bir iklim meyvesidir. İncirin yetişmesi için iklim koşullarının uygun olması gerekir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık iklime sahip olan tüm bölgelerde incir yetiştirilir. Yıllık ortalama sıcaklığın 18-20 derece arasındaki yerlerde incir yetiştirilebilir. İncir, hasadın bitimine kadar günlük 20 derece ve üzeri sıcaklık istemektedir. Mayıs ve Ekim ayları arasında bu sıcaklıklar incirin yetişmesi için uygun zemini hazırlar. Meyve olgunluğu döneminde ise günlük 30 derece sıcaklık incir için ideal bir sıcaklıktır. Yıllık yağış miktarı 625mm olmalıdır. Yıllık yağış miktarının 550mm altına düştüğü durumlarda ise incir ağaçlarının sulanması gerekmektedir.

 

Kuru incir için yetiştirilen incir çeşitleri kasım ve haziran aylarında yağış alan bölgeler tercih edilmelidir. Temmuz ve eylül aylarında incir kurutulur. Bu yüzden bu aylarda yağışsız bir iklim gerekir.

 

Ufresh sizlere en kaliteli ve en taze kuruyemiş çeşitlerini sunmaktadır. En güncel kuruyemiş fiyatlarını incelemek için tıklayın.

 

İncir Nerede Yetişmektedir?

 

İncir genel olarak ılıman iklimlerde yetişen bir meyve ağacı türüdür. Türkiye’de çoğunlukla Ege Bölgesi içerisinde yetişmektedir. Kuru incir yapımında kullanılan incir çeşitleri Türkiye’de birçok bölgede yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi incir üretimi açısından bir diğer önemli bölgelerimizdir. İncir üretimi konusunda birinci sırada olan ilimiz Aydın’dır. Aydın ilinin Germencik, İncirliova, Sultanhisar ilçelerinde çok fazla incir üretimi yapılmaktadır. Türkiye ve dünyada sıkça tercih edilen incir çeşitleri bu ilimizde yetiştirilmektedir. Ufresh kalitesi ile dünyada incir üretiminde birinci sırada yer alan ülkemizin taze incirlerini sizlere ulaştırıyoruz.

 

İncir Çeşitleri Nelerdir?

 

Türkiye incir çeşitleri açısından oldukça zengin topraklara sahiptir. Kuru incir herkesin gün içerisinde kolayca tüketebileceği kuru meyve çeşitlerindendir. Kuru incir üretiminde en uygun incir çeşidi Sarılop ve Sarızeybek inciridir. Aydın Nazilli ilçesinde bu iki tür incir yetiştirilmektedir. Yetiştirilen incirler doğal yöntemlerle kurutulur.

 

Sarı lop ve gök lop incirleri kuru incir üretiminde yetiştirilen incir çeşitlerindendir. Sarı lop inciri ince kabuklu bir incir çeşididir. Gök lop inciri ise rengi daha yeşildir ve daha kalın kabuklu bir incir çeşididir.

Taze incir çeşitleri ise bardacık, kara yaprak, kavak, yediveren inciri, Sultan Selim inciri, patlıcan inciri, şeker inciri çeşitleridir. İstanbul’a özgü incir türleri ise Sultan Selim inciri, patlıcan inciri ve kavak inciridir. Sultan Selim inciri açık ve yeşil renktedir. Genel olarak 800’den fazla türe sahip olan incir çeşitleri herkes tarafından severek tüketilmektedir.

 

Ufresh olarak besin değeri değiştirilmeden sofralarınıza ulaştırılan incirleri incelemek için tıklayın.

 

Kuru İncirin Besin Değerleri Nelerdir?

 

Kuru incirin bir adedinde 12,77 gram karbonhidrat 0,66 gram protein, 0,19 gram yağ bulunmaktadır. Kuru incir kolesterol içermemektedir. 1 adet kuru incir 2 mg sodyum, 136 mg potasyum ve 32,4 mg kalsiyum içerir. İki adet Aydın kuru incirinde bir bardak süt kadar kalsiyum bulunur. Her bir incirde 1 gram lif bulunur.

 

Kuru İncir Kaç Kaloridir?

 

200 gram Ufresh Aydın Nazilli inciri 625 kaloridir.

 

İncirin Faydaları

 

İncir hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında incirin faydalarından bahsetmek mümkün değildir.