Sarı Kayısı Mı Gün Kurusu Mu?
Kuruyemiş çeşitleri oldukça geniştir. Çoğu meyvenin hem çiğ hali hem kavrulmuş hali hem soslu hali gibi birçok seçenekli halini kuruyemiş tabaklarımızda görebiliriz. Bu kadar seçeneği olan bir grubun nasıl bu kadar çeşitlendiğini bilmek değerlidir. Aralarındaki farkın en sık merak edildiği çeşitlerden biri de sarı kayısı ve gün kurusudur. Gün kurusu aynı kayısı meyvesinin kurutulduktan sonra daha koyu renkteki halidir. Sarı kuru kayısı ise daha parlak ve daha açık renkte karşımıza çıkmaktadır. Peki bu iki aynı meyvenin kurutulmuş halinin farkı nedir? Neden gün kurusu daha koyu renklidir?
Gün kurusu, tamamen doğal bir şekilde olgunlaşmış kayısı meyvesinin dalından toplanıp kurutulmaya bırakılmasıyla üretimine başlanıyor. Kurutulmaya bırakılan gün kuruları daha sonrasında yıkanma ve ayıklanma işlemlerinden sonra sofralarımıza katılmaya uygun bir hale gelmiş oluyor. Aynı şekilde sarı kuru kayısı da dalından toplanıp kurutulmaya bırakılıyor fakat sarı kuru kayısı için dalından toplanmadan önce tamamen olgunlaşması beklenmiyor. Daha az olgunlaşmış kayısı meyvesi kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz kalıyor. Bu sebeple rengi açık sarı bir şekilde oluyor. Bu noktada sarı kuru kayısı için de üretiminin yine tamamen doğal olduğunu söylemek gerekir. Çünkü sarı kuru kayısının maruz kaldığı kükürtdioksit gazı zararlı bir madde değildir.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur. Tamamen olgunlaşmadan dalından toplanan kayısı meyvesinin kurutulması işlemi sebebi ile karı kuru kayısı tadı gün kurusuna göre mayhoştur.
Sarı kuru kayısı ile gün kurusu arasındaki bir diğer temel fark da raf ömrüdür. Sarı kuru kayısı gün kurusuna oranla raf ömrü daha uzun olan bir kuruyemiş çeşididir. İthalata da uygundur. Gün kurusu daha kısa bir süre de tüketilmesi uygundur. Fakat tüketilmesi gereken süre hiç de kısa bir süre değildir. Yaklaşık 1 sene kadar tazeliğini koruyabilmektedir.
Sarı Kuru Kayısı Besin Değerleri
Sarı kuru kayısı içerisinde 100 gramı 241 kalori olup; 63 gram karbonhidrat, 3,4 gram protein, 0,5 gram yağ bulunmaktadır. İçerisinde doymuş yağ ve kolesterol bulunmamaktadır. Sarı kuru kayısının içeriğinde 10 mg sodyum, 1.162 gram potasyum, 2,7 mg demir, 32 mg magnezyum ve 7 gram diyet lifi vardır. Ayrıca sarı kuru kayısının içerisindeki 3,604 mg A vitamini ve 0,1 mg B6 vitamini ile zengin bir içeriğe sahiptir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanır. İçerisinde hiçbir katkı maddesi yoktur.
Gün Kurusu Besin Değerleri
Gün kurusu tabağının 100 gramı 241 kalori olup; 63 gram karbonhidrat, 3,4 gram protein, 0,5 gram yağ bulunmaktadır. Gün kurusu içerisinde doymuş yağ ve kolesterol bulunmamaktadır. Gün kurusu içerisinde 10 mg sodyum, 1.162 gram potasyum, 2,7 mg demir, 32 mg magnezyum ve 7 gram diyet lifi vardır. Ayrıca gün kurusu kayısının içerisindeki 3,604 mg A vitamini ve 0,1 mg B6 vitamini ile zengin bir içeriğe sahiptir. Kimyasallar ile müdahale edilmez. Geleneksel yöntemlerle hazırlanır. İçerisinde hiçbir katkı maddesi yoktur.
Sarı Kuru Kayısı ve Gün Kurusu İle Hazırlanabilecek Yiyecekler
Geçmişten günümüze herkes kendi vücudu için hem en lezzetli hem de en besleyici özelliklerdeki yiyecekleri tercih etmektedir. Sofralarımıza misafir olan yemekler bizler için çok önemlidir. Kuruyemişler de bu misafirler arasındadır. Sarı kuru kayısı ve gün kurusu lezzetleri sade bir şekilde yenmesi en çok tercih edilen kuruyemiş çeşitleri arasındadır. Fakat sarı kuru kayısı ve gün kurusu ile hazırlanabilecek olan lezzetler ve diğer tatlar ile uyumları ile sofralarımızın farklı lezzetler ile buluşmalarını sağlarlar. Şeker ilave etmeden sadece gün kurusu ve sarı kuru kayısı kullanarak yeni tatlı tariflerinizle gününüzü lezzetlendirmek farklı bir yaklaşım olarak artık günlük yaşantımızda sıklıkla tercih edilen lezzetlendirme yöntemlerinden biridir. Örneğin gün kurusu yemişini ezerek tatlı tariflerinde sonradan şeker ilave etmenize gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Yulaf lapasının içerisine küçük küçük doğrayarak kahvaltınızı ya da ara öğününüzü tatlandırabilirsiniz. Şeker ilave etmeden sadece gün kurusu ve sarı kuru kayısı kullanarak yeni tatlı tariflerinizle gününüzü lezzetlendirmek farklı bir yaklaşım olarak artık günlük yaşantımızda sıklıkla tercih edilen lezzetlendirme yöntemlerinden biridir.